Od 54 zemlje Afrike – Egipat i Nigerija najmoćnije ekonomske sile

Nigerija, vodeća afrička ekonomija čiji se BDP procenjuje na 477 milijardi dolara u 2022. godini, nalazi se na vrhu liste najbogatijih afričkih zemalja, a za njom slijedi Egipat kao druga ekonomska sila Afrike.

Afrika danas ima 54 države članice UN i četiri teritorije.

Prema projekcijama rasta MMF-a, rang-lista od 10 najmoćnijh afričkih zemalja ne bi trebalo da doživi preokret u godinama koje dolaze. Nigerija, najmnogoljudnija zemlja na kontinentu, sa više od 200 miliona stanovnika, još dugo će ostati vodeća ekonomija Afrike, piše Afrikanews i naglašava da bi ta zemlja do 2028. godine trebalo da uveća bogastvo i dostigne BDP od 915 milijardi.

Podsjećaju da Nigerija kao najnaseljenija zemlja u Africi ima raznovrsnu ekonomiju, posebno u sektoru nafte i gasa. Južna Afrika u oblasti rudarstva, poljoprivreda i usluga, dok Egipat ima razgranatu ekonomiju u sektorima turizma, nafte, gasa i poljoprivrede.

Alžir, kako dodaju, ekonomsku moć zasniva na značajnim rezervama nafte i prirodnog gasa, koje značajno doprinose njegovoj ekonomiji.

Maroko uspjehe bilježi zahvaljujući turizmu, poljoprivredi, industriji i različitim uslugama, dok prirodni resursi igraju ključnu ulogu u ekonomiji Angole.

Kenija koja je regionalni ekonomski centar rezultate bilježi zahvaljujući raznolikoj ekonomiji, uslužnom sektoru, poljoprivredi i turizmu.

Uspjeh Gane podržavaju sektori kao što su poljoprivreda, nafta i gas i usluge. Poljoprivreda, turizam i prirodni resursi doprinose odličnoj ekonomskoj poziviji Tanzanije.

Etiopija doživljava brz ekonomski rast, sa sektorima uključujući poljoprivredu, proizvodnju i infrastrukturu, podsjećaju iz Afrika news.

Izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak