Mulešković: U prvih pet mjeseci na uvoz izdvojeno oko 570 miliona, izvezeno dvostuko manje

U prvih pet mjeseci ove godine Crna Gora je na uvoz izdvojila oko 570 miliona eura, dok je izvezeno više nego dvostruko manje – 250 miliona, kaže za Gradsku ekonomski analitičar Mirza Mulešković. Kako bi se smanjila uvozna zavisnost neophodno je, objašnjava, jačati proizvodnju. Crna Gora najviše uvozi hranu i vodu, a izvozi struju.

Veliki disbalans između uvoza i izvoza jedan je od ključnih problema crnogorske ekonomije, o čemu govori i spoljnotrgovinski deficit, ističe Mulešković. Dodaje da je na donosiocima odluka da li ćemo i dalje biti zavisni od izvoza.

„Inflacija sa kojom se suočavamo, upravo je ta uvozna zavisnost doprinijela da inflacija bude veća nego na nivou EU, a ovi podaci nisu ohrabrujući , iz godine u godinu imamo manji izvoz, umjesto da imamo jaču domaću proizvodnju, da imamo mnogo jaci domaći proizvod koji će da bude prepoznat na međunarodnom tržištu mi imamo mnogo veći jaz između uvoza i izvoza“ , kaže Mirza Mulešković, ekonomski analitičar.

Iako je prethodne godine zabilježen veliki izvoz struje, Mulešković objašnjava da je uzrokovan poremećajem na tržistu, kada su i cijene bile veće nego ranije.

„Kada je došlo do stabilizacije cijena na međunarodnom tržištu, upravo se dešava situacija da imamo pad od preko 60 odsto u izvozu električne energije i to vam je jasan indikator da Crna Gora nije razvila u tom dijelu već smo samo u jednoj godini iskoristili turbulencije na tržistu.

Jačanjem domaće ekonomije i proizvodnje, ali i edukacijom gradjana uspjeli bi da se izborimo sa inflacijom, smatra Mulešković.

„Ono što je primjer i sto možemo i dan danas da vidimo je da u kafićima nema naše vode. to ne bi smjelo da se desi već upravo vlada mora da napravi strategiju da se razvije crnogorska proizvodnja za šta mi imamo potencijala i da zadovoljimo potrebe domaćeg tržišta“, kaže Mulešković.

U Crnoj Gori primarni moraju da budu domaći proizvodi, poručuje Mulešković i zaključuje da Vlada mora stimulisati razvoj ekonomije.

izvor: Gradski.me

Podijeli ovaj članak