Igalo i Herceg Novi nakon više od 50 godina dobili rekonstruisano šetalište Obala Nikole Kovačevića

Kao dio niza aktivnosti kojima je 13. jul – Dan državnosti obilježen u Herceg Novom, juče je svečano otvorena je rekonstruisana Obala Nikole Kovačevićadionica šetališta od Titove vile do Galeba u Igalu.

Značaj završetka ovog kapitalnog projekta prepoznali su predstavnici državnih i lokalnih institucija, dok su presijecanjem vrpce predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i predstavnica Uprave za kapitalne projekte, Bojana Mitrić otvorili ovaj rekonstruisani dio šetališta.

Predsjednik Opštine Stevan Katić podsjetio je da su Igalo i Herceg Novi na ovu rekonstrukciju čekali više od 50 godina i napomenuo da nijedan problem ne može čekati pet decenija na svoje rješavanje.

 

“Kao i na mnogim drugim primjerima gdje su drugi zapeli ili stali, mi smo reagovali i učinili sve u našoj moći da stvari pokrenemo sa mrtve tačke. Proaktivnim djelovanjem omogućili smo da Herceg Novi više ne bude mjesto koje će država zaobilaziti po pitanju investicija, ali i svog generalnog odnosa”, istakao je on.

 

Kako je naglasio, trasa duga oko 1,4 km, u cijelosti je popločana kvalitetnim behaton pločama, postavljena je nova vodovodna, kanalizaciona, hidrantska i atmosferska mreža, postavljena je i kompletno nova javna rasvjeta, nova ograda, posađeni tamarisi i palme.

“Siguran sam da je ovo najveće ulaganje u rekonstrukciju šetališta kroz samo jedan projekat, još od njegove izgradnje, odnosno završetka uskotračne željezničke pruge početkom prošloga vijeka, koja je nakon njenog ukidanja pretvorena u jedno od najljepših pješačkih zona na Jadranu”, rekao je on i najavio  rekonstrukciju drugog dijela šetališta, od hotela Plaža do Meljina, u saradnji sa Morskim dobrom, koja je planirana za septembar.

“Uređenjem te dionice, Herceg Novi će prvi put dobiti kompletno sređeno šetalište od Igala do Meljina. Ukupna ulaganja u ove dvije dionice iznosiće preko 5 miliona eura, što predstavlja rekord, ali naše šetalište i Herceg Novi to zaslužuju”, poručio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Katić se posebno zahvalio nekadašnjem direktoru Uprave javnih radova Boru Lučiću, koji je za vrijeme svog poslovnog trajanja uspio staviti Herceg Novi visoko na listi gradova kojima su potrebne investicije većih vrijednosti.

„Uprava javnih radova sada ima oko 15 velikih projekata u Herceg Novom koji se realizuju, počeli su polako da se završavaju jedan po jedan. Izgradnja autobuske stanice i mnogi drugi projekti koji se trenutno rade i koji će u sljedećem periodu biti završavani poboljšaće turističku sliku ovog grada, olakšati svima nama koji živimo u ovom gradu, uljepšati život, a omogućiti gostima koji ovdje dolaze da uživaju u nečem novom i ljepšem. Vlada je napokon prepoznala potrebu i obavezu da ulaže u ovaj grad i sada prisustvujemo rezultatima te pomoći,“ naveo je Lučić.

Na značaj koji će  šetalište u Igalu imati kako za lokalno stanovništvo, ali i turiste ukazao je i potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević, te je podsjetio da je pomenuti projekat započet još 2017. godine.

 

“Jako sam zadovoljan rekontruisanim dijelom šetališta, ovo je nešto što će umnogome značiti kako građanima Herceg Novog tako i svim turistima koji posjete naš grad. Uz rekonstrukciju i drugog dijela šetališta mislim da ćemo dobiti jedan dio grada koji će biti na ponos svih nas”, poručio je on.

Kako je istakao sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti, Vasilije Seferović novost na ovom šetalištu su potapajući stubići kojima će saobraćanje biti ograničen na period od 6 do 10 sati, te će nakon toga automobilima moći da uđu samo rezidenti, oni koji imaju prebivalište i sopstvenu garažu ili dvorište tako da vozilo ne ostaje parkirano na šetalištu.

„U narednom periodu u planu je i rješavanje parkinga u naseljima Gomila i Topla koja imaju zaista veliki problem sa parking mjestima, tako da smo u pripremi projektne dokumentacije i nadam se da ćemo u toku sljedeće godine i te probleme riješiti,“ najavio je Seferović.

Da ovim projektima Herceg Novi dobija novo ruho smatra i Aleksandar Kovačević iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

„Borimo se da kao Agencija budemo u službi građana i struke i da sve na čemu radimo ima svrsishodnost i kvalitet koji je neophodan da se dičimo time. Mi se trudimo da kvalitet ne trpi naspram nekih želja i korekcija koje su se dešavale na šetalištu. Imali smo blic raspravu među građanima da li na šetalištu da budu palme ili tamarisi. Nekako se stvorio konsenzus da ovaj drvored budu palme,“ kazao je Kovačević.

Tekst, foto i video: Media Biro

Podijeli ovaj članak