EURO 2024 i finansije: Da li je milijardu i po zaista “jače” od 966 miliona eura?

Dok svi sa nestrpljenjem čekaju da večeras u 21 sat počne finale na Olimpijskom stadionu u Berlinu, i Engleska i Španije odluče ko je novi fudbalski šampion Starog kontinenta, uvijek je zanimljivo pogledati i šta kažu finansije, tj. ko je finansijski „teži“ od ove dvije ekipe?
Prema poznatom sajtu transfermarkt.com, koji pomno prati sve transfere i finanijsku „težinu“ igrača, ipak je Engleska novčano značajno jača, jer njeni fudbaleri na tržištu transfera danas vrijede najviše na svijetu, čak 1,52 milijarde eura, dok je Španija, popularna „Crvena furija“ finansijski teška skoro 966 miliona eura, i na četvrtom je mjestu ove svjetske rang liste. Od naših komšija, na 17. mjestu je Hrvatska, a Srbija na 19.

Pogledajte kojih 20 ekipa najviše finansijski  teže na svijetu:


Na drugoj strani, finalisti Copa America prvenstva, fudbalskog takmičenja reprezentacija Južne Amerike, članica KONMEBOL-a, mnogo su siromašniji od Evropljana, i večeras poslije ponoći će se u finalu odmjeriti  Argentina, sa timom „teškim“ 805 miliona eura, i Kolumbija sa “mršavih” 283 miliona eura (manje nego li danas vrijede dva najskuplja engleska fudbalera).


Kada je riječ o evropskim finalistima, Engleska očigledno ima mnogo veći broj milionskih transfera, nekoliko i preko 100 miliona eura (najbogatiji su Deklan Rajs, Džud Belingam, Fil Foden, Bukayo Saka, kao i kapiten Hari Kejn):

Na drugoj strani, kod Španije je samo Rodri procijenjen na 120 miliona eura (čak i velika tinejdž zvijezda Lamine Yamal težak je, za sada,  „svega 90 miliona eura):


Svakako, večeras će se znati da i koliko ove cijene transfera imaju uticaj, i da li će španska “Crvena furija”, iako slabija novčano, moći da „pomete“ engleskog “Gordog Albiona”?

Podijeli ovaj članak