Elektronske cigarete i putovanje avionom

Aerodrom Hitrou (London Heathrow Airport) je prvi na svijetu odredio prostor za pušenje elektronskih cigareta

Pored toga što je pušenje zabranjeno tokom trajanja leta, pušačima veliki problem predstavlja i nemogućnost da uživaju u cigaretama na svim aerodromima. Zbog toga su putnici-pušači sa oduševljenjem dočekali napredak u vidu elektronske cigarete nadajući se da će takvu cigaretu moći da koriste i na mjestima gdje pušenje nije dozvoljeno. Ipak, što se tiče vazdušnog saobraćaja, elektronske cigarete donose skoro ista pravila, a i još neka nova o kojima se morate informisati prije leta,

Krenimo redom…

Kako funkcionišu elektronske cigarete?

Teško da možete naći nekoga ko ne bi mogao da objasni šta je cigareta – papirna cijev napunjena iseckanim duvanom, sa filterom na jednom kraju ili bez njega. A šta je elektronska cigareta? Većina bi rekla da je to samo unaprijeđena verzija tradicionalnih duvanskih proizvoda, sa čime se ne bismo baš mogli složiti. Elektronske cigarete jesu zamišljene kao zamjena za cigarete ali one svoju ulogu obavljaju na potpuno drugačiji način. Kod tradicionalnih cigareta, nikotin se pušaču obezbjeđuje kroz udisanje dima dobijenog sagorijevanjem listova duvana. Uz nikotin dobijen na ovakav način kroz dim putuje i oko 7000 različitih hemijskih supstanci kao što je katran.

Što se tiče elektronske cigarete, one ne sadrže duvan i ne sagorijevaju ništa. Uglavnom se sastoje od sljedećih dijelova: Grijač; Rezervoar (ili kertridž) – u njemu je smješten tečni rastvor koji sadrži nikotin i arome sa drugim supstancama; Baterija kao izvor napajanja; Pisak koji pušač koristi za udisanje;

Litijum-jonska baterija proizvodi energiju za grejač koji zagrijeva tečnost u e-cigareti. Na ovaj način tečnost postaje para koju pušač udiše. Zbog toga sve izgleda jednostavno – nema sagorijevanja, nema dima, a pušač je zadovoljan. Važno je napomenuti da uz elektronske cigarete ide i odgovarajući pribor kao što je punjač za baterije.

Check in sa elektronskom cigaretom

Komplet e-cigarete i prateći pribor možete unijeti u komercijalni avion, ali ćete u većini slučajeva morati da ih držite u ručnom prtljagu.

Elektronske cigarete, poput lap-topova i druge elektronike, koriste litijumske baterije koje podliježu posebnoj pažnji zbog opasnosti od požara zbog čega svaki aerodrom ima svoje procedure koje ćete morati da imate u vidu. Neki aerodromi imaju tačno određenu količinu baterija koja se može ponijeti u ručni prtljag, a neki aerodromi su to prepustili slobodnoj procjeni aerodromskog obezbjeđenja.

Zbog ovakvih procedura, bateriju laptopa vam mogu računati zajedno sa baterijom elektronske cigarete čija težina nije prevelika ali ukoliko ne odvojite bateriju od ostatka dijelova, možete doći u situaciju da vam se cio komplet e-cigarete računa kao baterija i da baš zbog nje premašite dozvoljeni nivo, prenosi avioportal.me.

Što se tiče tečnosti koja se nalazi u ovim cigaretama, dozvoljeno vam je da je unesete na avion ali imajte na umu da će se računati zbirno sa drugim tečnostima (situacija ista kao i sa baterijama). Vaš ručni prtljag mora biti ograničen na 100 ml u bilo kojoj vrsti tečnosti, uključujući tečnosti e-cigarete. Iz tog razloga, važno je naglasiti da ako planirate ponijeti sa sobom razne druge toaletne potrepštine, ostaće vam manje prostora za tečnost elektronskih cigareta.

E-cigareta na aerodromu 

Čini se da su procedure za korišćenje ovih cigareta na aerodromima pooštrene posljednjih godina. Uglavnom je opšteprihvaćena njihova upotreba unutar određenih područja za pušače ako aerodrom s kojeg putujete ima tako nešto u ponudi. Ova izdvojena područja su uglavnom označena i nalaze se na otvorenom, iako u zadnje vrijeme zatvorena područja postaju sve popularnija na aerodromima.

Ako zaista niste sigurni gdje biste mogli da zapalite elektronsku cigaretu na aerodromu, najbolje što možete učiniti je da pitate. Nikada nemojte pretpostavljati da neće biti problema jer biste mogli sebe da dovedete u nezgodnu situaciju.

E-cigareta u avionu

Nažalost, korišćenje e-cigareta (drugačije se naziva i vejping- engleski “vaping”) nije dopušteno ni u jednoj komercijalnoj aviokompaniji. Mnoge aviokompanije sada izdaju specifična uputstva prije leta u kojima se ističe ograničenje njihovog korišćenja. Iako je na raspolaganju mnogo različitih uređaja manje snage nemojte misliti da će diskretno korišćenje biti dozvoljeno. Ovo naročito ne preporučujemo kada ste na letu avio-kompanijama sa istoka jer se, po našim nezvaničnim izvorima, na letovima nekih istočnjačkih kompanija dešavalo da hapse i zatvaraju putnike zbog nepoštovanja zabrane pušenja pod kojim podrazumijevaju i elektronske cigarete, prenosi avioportal.me.

Pravila aviokompanija o korišćenju elektronskih cigareta

Osnovno pravilo kojeg se drže svi avioprevoznici su da se elektronske cigarete ne smiju koristiti tokom leta kao i da će njihove baterije i tečnost ulaziti u ukupan proračun dozvoljene količine, zajedno sa ostalim prtljagom ovog tipa.

Pored toga, svaka aviokompanija može imati svoja pravila i propise kada su u pitanju e-cigarete zbog čega vam preporučujemo da prije putovanja sve informacije po ovom pitanju pronađete na njihovoj web stranici ili ih direktno kontaktirate. I još jednom, ne zaboravite da obavezno provjerite i pravila države u kojoj putujete.

Podijeli ovaj članak