Velika multinacionalna kompanija gasi 3200 radnih mjesta u Evropi

BRITANSKI multinacionalni proizvođač robe široke potrošnje Unilever planira otpustiti više od tri hiljade radnih mjesta u  Evropi do kraja sljedeće godine, potvrdio je portparol medijima.

“U narednih nekoliko sedmica pokrenućemo proces konsultacija sa zaposlenima na koje bi mogle uticati predložene promjene”, rekao je portparol Unilevera.

Kompanija je u srijedu obavijestila svoje direktore da će ukinuti čak 3.200 radnih mjesta u Evropi do kraja 2025. godine, pokazali su detalji telekonferencije.

Financial Times bio je prvi koje je objavio te vijesti, izvještavajući da će se radna mjesta ukidati uglavnom u uredima u Londonu i Rotterdamu.

Ukidanje radnih mjesta sastavni je dio programa poboljšanja produktivnosti objavljenog u martu koji predviđa čak 7.500 otpuštanja.

“Očekivani neto efekat na radna mjesta u Evropi od sada do kraja 2025. je u rasponu od 3.000 do 3.200 radnih mjesta”, rekla je izvršna direktorica za ljudske resurse Constantina Tribou.

“Mjere podrazumijevaju najobimnije otpuštanje radnih mjesta u Unileveru u posljednjih nekoliko decenija”, naglasio je u pismu radnicima šef radničkog vijeća u Unileverovom evropskom poslovanju Hermann Soggeberg.

Naziv “Program produktivnosti” potpuno je neprikladan jer će ljudi koji su radili i bili produktivni ostati bez plate, dodao je Soggeberg.

Izvršni direktor Hein Schumacher je u oktobru predstavio planove koji bi trebali vratiti povjerenje investitora racionalizacijom poslovanja nakon loših rezultata posljednjih godina. Uz otpuštanja, najavio je i razdvajanje posla sa sladoledom, napominje Reuters.

Podijeli ovaj članak