Podgorički Vodovod u minusu 1,3 miliona eura u prvih pola godine, voda skuplja od 16 do 24 odsto

Iz podgoričkog preduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o. su, za Gradski portal, saopštili da se od prvog januara ove godine utrošak vode obračunava po novom cjenovniku. Fiksni dio računa je uvećan 16.21, varijabilni 24.23 posto, dok je odvod otpadnih voda poskupio za više od 40 posto. U ovoj godini, do prvog jula, poslovali su sa gubitkom od 1,3 miliona eura.

Preduzeće Vodovod i kanalizacija od prvog januara ove godine obračunava utrošak vode po novom cjenovniku, po kojem je cijena vode uvećana.

Kako navode, došlo je do povećanja fiksnog dijela za usluge javnog vodosnabdijevanja 16,21% u odnosu na prošlu godinu.

“Ovaj (fiksni, prim. aut) dio cijene označava „start“ na računima i isti je za fizička i pravna lica. Varjabilni dio cijene usluge za javno vodosnabdijevanje za fizička lica se povećao 24,23% dok se ta stavka kod pravnih lica smanjila za 7,01%. Za usluge prihvatanja i odvođenja komunalnih otpadnih voda, fiksni dio cijene koji je isti za fizička i pravna lica, veći za 40,05% u odnosu na prošlu godinu, dok je varjabilni dio smanjen za 7,3% fizička lica, odnosno 30,92% pravna lica”, saopšteno je iz Vodovoda.

Kazali su da je nova cijena za uslugu prečišćavanja komunalnih otpadnih voda ista za fizička i pravna lica i bilježi povećanje od 1,93%.

Navode da su cijene regulisane shodno zakonu i Metodologiji, te da se utvrđuju za svaku godinu posebno na osnovu propisanih elemenata.

“Vodovod i kanalizacija je u zakonski propisanom roku uputilo Regulatornoj agenciji za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti zahtjev sa prijedlogom cijena usluga za 2024. godinu, na koju je dobijena saglasnost. Nakon dobijene saglasnosti od strane Regulatorne agencije, Društvo je predložene cijene proslijedilo nadležnom Sekretarijatu i Skupštini Glavnog grada na usvajanje”, kazali su iz Vodovoda.

Gradsko preduzeće Vodovod d.o.o. je od 20. maja ove godine, shodno Odluci odbora direktora, počelo sa naplatom naknade za ponovno priključenje na vodovodnu mrežu.

Naveli su da naknada obuhvata troškove deaktivacije i aktivacije magnetnog ventila mjernog mjesta korisnika usluga i iznosi 43,52€ bez PDV-a. U slučaju plaćanja samo jedne usluge, cijena se dijeli sa dva.

Gubitak 1,3 miliona eura, broj radnika smanjiti

Gradsko preduzeće „Vodovod i kanalizacija d.o.o.“ za prvih šest mjeseci ove godine je poslovalo sa gubitkom od 1,3 miliona eura.

Da bi smanjili gubitke, iz Vodovoda, smatraju da je potrebno izvršiti niz aktivnosti za poboljšanje finansijskog stanja preduzeća. Navode da je novi menadžment započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza.

Broj radnih mjesta, ističu, treba racionalizovati.

“Kada analiza bude završena i dođemo do tačnih podataka o optimalnom broju zaposlenih, proces smanjenja radne snage usloviće pružanje podrške zaposlenima, obezbjeđivanjem sredstava u svojstvu otpremnine”, saopšteno je iz Vodovoda.

Istakli su da se svakodnevno sprovode akcije u cilju bolje naplate potraživanja.

Takođe, očekuju značajno smanjenje obaveza prema dobavljačima.

“Aktivnosti koje se sprovode u cilju bolje naplate su: pozivanje neurednih platiša, isključenja sa vodovodne mreže, utuženja i kontrola na terenu”, kazali su iz Vodovoda..

Projekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Botunu na reviziji

Iz Vodovoda su kazali da je u toku revizija glavnog projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, što je, kako su kazali, zakonska obaveza investitora u skladu sa zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Gradski.me

Podijeli ovaj članak