Podcast: Martin Leberle, predsjednik Upravnog odbora NLB banke

Što se Crna Gora bude više razvijala, nadam se u pravcu Evropske unije, automatski će i cijena kamata biti niža, jer će svi ovi dodatni faktori, ti dodatni rizici biti niži. To je u podcastu Bankar poručio predsjednik Upravnog odbora NLB banke Martin Leberle.

Leberle, bankar sa preko 30 godina bankarstkog iskustva, smatra da crnogorski bankarski sektor opterećuje birokratija.

-Prošle nedjelje sam htio da registrujem svoju prikolicu i nema dostupnih registarskih tablica. To je nemoguće. Ovdje registrujem auto i to traje dve nijedjelje a u zemljama EU to radite na internetu i traje 30 minuta. Dakle, to su stvari koje moramo prevazići i gdje moramo biti razumniji – poručio je Leberle.

Leberle primjećuje i da pisanje zakona u Crnoj Gori nije u skladu sa svjetskim standadima.

-Postoji mnogo zakona koji su u suprotnosti. Tako da uvijek dajem primjer – kada hoćete da izgradite vjetroelektranu u Crnoj Gori, morate slijediti sedam ili osam zakona, a tri morate prekršiti jer su u suprotnosti jedni sa drugom – naveo je Leberle.

Ipak, poručuju da bi, kada bi bio marketing menadžer Crne Gore plasirao zemlju u kojoj možete imati najkvalitetniji život.

-Ja bih Crnu Goru plasirao kao državu u kojoj možete imati najkvalitetniji život. Imate najbolju prirodu, planine, jezera, more. Imate veoma dobre ljude. Dakle, imate 300 sunčanih dana svake godine. I možete živjeti život ne tako užurbano kao u Njujorku. Njujork takođe nije loš i Pariz nije loš. Ali, vjerujem da Crna Gora ima određene prednosti – zaključio je Leberle.

 

Podijeli ovaj članak