Maraš: U prvoj polovini godine crnogorske vazdušne luke ostvarile promet od rekordnih 1,22 miliona putnika

Crnogorski aerodromi su u prvoj polovini godine ostvarili promet od 1,22 miliona putnika, što je 14 odsto više u poređenju sa do sada rekordnom 2019. godinom, saopštila je u intervjuu Pobjedi predsjednica Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Jelena Maraš.

-Na Aerodromu Podgorica opslužili smo 800.000 putnika, što je skoro 40 odsto više u poređenju sa 2019. godinom, dok je Aerodrom Tivat sa, do sada, opsluženih oko 425.000 putnika na nivou od 85 odsto u odnosu na 2019. godinu. Dakle, uz dozu opreza jer, nažalost, nekoliko godina unazad svjedočimo različitim iznenadnim globalnim krizama, možemo reći da tokom prvih šest mjeseci 2024. godine bilježimo najbolje rezultate kada je u pitanju broj opsluženih putnika – kazala je Maraš.

Od januara do maja 2024. godine ostvareni bruto poslovni prihodi (bez knjižnih odobrenja po osnovu podsticajne šeme) iznose 14,3 miliona eura, što je 18 odsto više u poređenju sa 2023. godinom. S obzirom na ljetnju sezonu, u junu je nastavljen trend rasta broja opsluženih putnika, pa projektovani neto profit samo za taj mjesec iznosi preko dva miliona eura. To će biti bolji rezultat i od plana, a posljerdica je, između ostalog, dobre pripreme za sezonu i otvaranja novih linija. Podsjećam, početkom godine otvorene su rute Podgorica Ankara i Podgorica -Izmir (Pegasus Airlines), dok su tokom ovoga ljeta u Tivtu otvorene linije za Birmingem (Jet2), Bristol (easyJet), Izmir (Air Montenegro) i London Stansted (Jet2) – navela je Maraš.

Novi saziv Odbora direktora Aerodroma Crne Gore nedavno je na međunarodnom konkursu izabrao Roka Tolića za novog izvršnog direktora koji je iskazao punu spremnost da odgovori na naš, ali i ključni zahtjev cjelokupne javnosti to je jačanje aviodostupnosti. Tolić sa kolegama sada intenzivno priprema 2025. godinu. Očekujemo da nam se dio avio-kompanija vrati, ali i da privučemo nove koje će otvoriti rute koje do sada nijesmo imali, navela je Jelena Maraš.

Ona je dodala i da je crnogorskoj javnosti  jasno da je modernizacija Aerodroma Crne Gore praktično “zamrznuta” od prvog pomena koncesije prije šest ili sedam godina.

-U međuvremenu, broj putnika raste. Recimo, terminal Aerodroma Podgorica je projektovan da u jednom trenutku maksimalno opsluži 300 putnika u odlasku i još 300 u dolasku. Na terenu, u realnosti, u našem terminalu u jednom istom trenutku boravi i preko 1.200 putnika duplo više u odnosu na prostor koji imamo. I zbog toga smatram da zaposlenima treba čestitati kada vidimo pun terminal jer kolege pružaju više od maksimuma, posebno tokom ljetnje sezone. Upravo zbog toga, ne možemo više nepomično čekati odluku o koncesiji, već kao Odbor direktora do konkretne investicije, razmatramo način da kao prelazno rješenje, u kratkom roku, obezbijedimo proširenje postojećih prostornih kapaciteta Aerodroma Podgorica. Vjerujemo da će i minimum dodatnog prostora u odlascima i dolascima omogućiti lagodnije putničko iskustvo. U isto vrijeme, u cilju smanjenja gužvi, razmatramo model reorganizacije tivatskog aerodroma tako da se jedan terminal koristi za odlaske, a drugi za dolaske – saopštila je Maraš za Pobjedu.

Na pitanje kakav je njen stav po pitanju davanja aerodroma pod koncesiju, maraš podsjeća da  Odbor direktora Aerodroma Crne Gore informiše Vladu i resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva o realnom stanju u kompaniji, njenim kvalitetima, ali i nedostacima.

-U svakom slučaju i nezavisno od toga da li će kompanija ostati u državnom vlasništvu, da li će doći koncesionar ili ćemo vidjeti privatno-javno partnerstvo, smatram da u fokusu odluke na prvom mjestu treba da bude status zaposlenih Aerodroma Crne Gore. Ljudski resursi Aerodroma Crne Gore su od najvećeg značaja jer se sve naše kolege bave specifičnom djelatnošću što treba posebno uvažiti. O modelu daljeg razvoja će odlučiti Vlada, jer je država Crna Gora vlasnik kompanije, tako da je u ovom momentu nezahvalno iznositi lične stavove povodom koncesije. Najbitnije je da se odluka donese što prije – kazala je ona.

Opširnije u današnjoj Pobjedi


Podijeli ovaj članak