Mastercard vodi računa o bezbjednosti svakog dijela mreže, od fizičkog do digitalnog

Digitalizacija je donijela ogromne prilike ekonomiji i čitavom financijskom sektoru i, zahvaljujući novim tehnologijama, danas imamo mogućnosti koje su nekada bile nezamislive, poručuje Jelena Sretenović, Country Manager Serbia, Montenegro, Bosnia and Herzegovina at Mastercard.

U intervjuu za BIZLife ona ističe da je digitalizacija faktor koji treba iskoristiti kako bi se osnažila ekonomija i otvorile nove prilike za čitavo društvo. Međutim, kako kaže, činjenica da se veliki broj interakcija danas vodi u digitalnim okvirima – stvara i nove prijetnje po sajber bezbjednost.

Na koji način Mastercard unapređuje svoje metode sajber bezbjednosti kako bi zaštitio podatke korisnika u svijetu stalnih tehnoloških promjena i ozbiljnih prijetnji?

Prevaranti na internetu više nego ikada pokušavaju da zloupotrebe savremene tehnologije. Na primjer, prema podacima FBI-ja, građani SAD su samo tokom prošle godine izgubili 12,5 milijardi dolara zbog prevara na internetu. Kao kompanija koja se nalazi u središtu bezgotovinskog, digitalnog plaćanja, mi smo u jedinstvenoj poziciji da možemo da prepoznamo takve izazove i svoje aktivnosti, kao i investicije, usmjerimo da predupredimo pokušaje zloupotrebe. Na primjer, od 2018. godine investirali smo sedam milijardi dolara u naše sajber kapacitete, a samo tokom 2023. vrijednost prevarnih radnji koje su spriječene na nivou naše mreže iznosila je 20 milijardi dolara.

Naša nastojanja se ne zaustavljaju samo na transakciji, već vodimo računa o bezbjednosti svakog dijela mreže – od fizičkog do digitalnog, do takozvanog metaverzuma, od fizičkih prodaja do IoT segmenta, od plaćanja do podataka i iskustava, od vašeg uređaja do klauda. Činjenica je da je čitav sistem siguran onoliko koliko je sigurna njegova najslabija karika i zato mi blisko sarađujemo sa partnerima iz javnog i privatnog sektora kako bismo što bolje razumjeli realne potrebe lokalnog tržišta i mogli da ponudimo relevantna i prilagođena rješenja.

PREVARANTI NA INTERNETU VIŠE NEGO IKADA POKUŠAVAJU DA ZLOUPOTREBE SAVREMENE TEHNOLOGIJE

Koje su to najnovije tehnološke inovacije koje Mastercard koristi kako bi unaprijedio svoje usluge zaštite podataka i kako one doprinose ukupnom iskustvu korisnika?

Teško je izdvojiti jednu tehnologiju u današnje vrijeme, kada su rješenja usko specijalizovana i komplementarna. Naša rješenja su primijenjena na nivou procesne mreže i to su robusne data tehnologije, kvantno računarstvo, mašinsko učenje i, naravno, neizbježna vještačka inteligencija, koje su zaslužne za sigurnu obradu 143 milijarde transakcija godišnje.

Mislim da još uvijek nismo do kraja sagledali mogućnosti koje ove napredne tehnologije imaju za još sigurniji digitalni ekosistem i bolje korisničko iskustvo generalno. Kroz naša znanja i inovacije koje kontinuirano razvijamo u domenu AI, mi podržavamo financijske institucije uvidima kako da lakše prepoznaju i spriječe zloupotrebe, dok istovremeno krajnje korisnike edukujemo kako da ih uoče. Ono što je bitno jeste to što nam ovakve tehnologije omogućavaju da u realnom vremenu prepoznamo potencijalne prevare, a dobar primjer za to jeste naš servis Decision Intelligence Pro, koji se bazira na generativnoj vještačkoj inteligenciji. Kapacitet ovog rješenja je skeniranje triliona podataka, na osnovu čega se donosi zaključak da li je transakcija prava ili prevarna, i to u svega 50 milisekundi. Inicijalna mjerenja ovog AI modela pokazuju da se detekcija prevara poboljšala, u prosjeku, za 20 odsto, a na pojedinim tipovima prevara čak i do 300 odsto.

Kako Mastercard kombinuje napredne tehnologije, poput vještačke inteligencije i mašinskog učenja, kako bi obezbijedio pravovremeno otkrivanje i adekvatno spriječavanje sajber napada?

Mogućnosti koje donosi vještačka inteligencija velike su i mi smo ozbiljno pristupili učenju o svim načinima na koje ova napredna tehnologija može koristiti našem sektoru. Vještačka inteligencija nam pomaže da od velikog broja informacija izdvojimo što je važno, brzinom koju zahtijevaju pojedinci i preduzeća, te na taj način već sada upravljamo milijardama transakcija brzo i bezbjedno. Primjena savremenih tehnologija se dešava na nivou naše mreže – dakle, u uslovima koji su strogo kontrolisani i konstantno praćeni i mjereni, što je preduslov za njihov dugoročni razvoj. Kada god se govori o upotrebi vještačke inteligencije, veoma je važno naglasiti važnost odgovornog pristupa. Jedina primjena AI u biznisu je ona koja je etička, transparentna i pouzdana, jer je to model koji ljudima može da izgradi povjerenje. Dakle, bez obzira na to što govorimo o tehnologijama koje imaju ogroman kapacitet za automatizaciju procesa, prije svega ih moramo gledati iz perspektive krajnjih korisnika i njihovih podataka, jer je princip za primjenu bilo koje tehnologije da ona garantuje integritet i sigurnost ličnih podataka. Još uvijek se nalazimo u sivoj zoni kada je riječ o regulativi u ovoj oblasti – primjer za to je da su autorska prava u domenu generativne AI još uvijek nedefinisana, tako da je potreban odmeren, čak konzervativniji pristup u testiranju i primjeni AI tehnologije na masovnom ili komercijalnom nivou. Na taj način bi svi učesnici na tržištu mogli imati vremena da pravovremeno reaguju i kalibrišu mehanizme pod kojima se tehnologije primjenjuju, čime se ne ugrožava celovitost sistema.

U kojoj mjeri Mastercard sarađuje sa drugim kompanijama i institucijama kako bi poboljšao nivo sajber bezbjednosti i kako takva partnerstva utiču na razvoj novih tehnologija i servisa?

Saradnja sa privatnim i javnim sektorom, kao i regulatorima, neophodna je. Samo jedan od primjera za to je naša saradnja sa telekomunikacionom kompanijom Verizon. Verizon ima velike mrežne kapacitete, koji u kombinaciji sa našim znanjima omogućavaju da kreiramo nove napredne alate koji preciznije spriječavaju prevarante. Takođe, banke u Velikoj Britaniji prve su na svijetu koje koriste Mastercardovo rješenje koje suzbija prevare u realnom vremenu, koje je bazirano na AI. Nakon lansiranja, 2023. godine, rani pokazatelji efekta koje ovo rješenje donosi – obećavajući su. Prošle godine, TSB (Trustee Savings Bank) procijenio je da bi iznos prevara spriječenih u Velikoj Britaniji tokom godine bio skoro 100 miliona funti ukoliko bi druge banke koristile navedene principe zaštite potrošača.

Broj prevara je manji ukoliko korisnici imaju sredstva da ih prepoznaju i bore se protiv njih. Mastercard je partner i član Globalnog saveza protiv prevara (GASA), koji štiti potrošače širom svijeta od prevara zahvaljujući svojim edukativnim kampanjama. Kroz saradnju osmišljavamo zajedničke akcije kako bismo dodatno unaprijedili i osigurali bezbjedne transakcije, interakcije i zaštite korisnika. Kao dio Saveza, nedavno smo pomogli u uspostavljanju poglavlja Globalnog saveza protiv prevara u Singapuru, koje okuplja organizacije u regionu da sarađuju na novim rješenjima za zaštitu potrošača.

ČITAV SISTEM JE SIGURAN ONOLIKO KOLIKO JE SIGURNA NJEGOVA NAJSLABIJA KARIKA

Na koji način se Mastercard fokusira na poboljšanje korisničkog iskustva (UX), istovremeno obezbjeđujući privatnost i bezbjednost korisničkih podataka?

Bezbjednost je za nas osnova svega i sva naša rješenja prvenstveno garantuju bezbjednost svih korisnika, ali se istovremeno trudimo da predstavimo rješenja koja su jednostavna i praktična za korišćenje i koja olakšavaju svakodnevni život. Drugim riječima, naša rješenja se fundamentalno bave unapređenjem korisničkog iskustva, a tehnologije su prirodan alat kojima se taj cilj postiže.

Kada je riječ o digitalnim plaćanjima, nastojimo da kreiramo korisničko iskustvo koje je praktično, brzo i intuitivno, odnosno prati svakodnevne navike savremenog korisnika. Dobar primjer za ovo svakako su mobilni novčanici, tj. digitalizovane platne kartice koje se nalaze na mobilnom telefonu, koji većina nas ima kod sebe neprestano, koji zamenjuje fizičku karticu, čineći cjelokupno iskustvo plaćanja jednostavnim i praktičnim. Do 2020. na domaćem tržištu smo imali nekoliko primjera mobilnih novčanika banaka, a sa ulaskom digitalnih giganata – Apple Pay i Google Pay – vidimo zaista veliki skok u broju korisnika, broju transakcija i, možda najvažnije, jasna je promjena korisničkih navika.

Ono što je jedan od ključnih trendova u domenu korisničkog iskustva svakako je personalizacija i pronalaženje načina da krajnji korisnik dobije ciljanu informaciju u vremenu, na kanalu i u obliku koji njemu odgovaraju, kako bi se povećala stopa uspješnosti prodaje. Servisi za personalizaciju koje mi razvijamo već su prepoznati kao efikasni i nalaze se u širokoj primjeni. Odličan primjer za to je platforma Dynamic Yield, koja na osnovu aktivnosti korisnika na veb-prodavnici kreira preporuke koje odgovaraju afinitetu korisnika. Platforma koristi veoma naprednu Dynamic Yield tehnologiju personalizacije baziranu na prediktivnim AI modelima i na osnovu ponašanja svakog potrošača kreira preporuke bazirane na vizuelnom identitetu i vrijednostima svakog brenda, ali i afinitetima potrošača. Ovakva rješenja predstavljaju budućnost kupovine, koja donosi svakom korisniku personalizovano i pojednostavljeno korisničko iskustvo, a o njegovoj efikasnosti možda najbolje svjedoči impresivna lista globalnih brendova koji ga primjenjuju, kao što su McDonald’s, Sephora, Bershka, Skims itd.

Koji su aktuelni trendovi u domenu sajber bezbjednosti i na koji način ih Mastercard prati kako bi ostao konkurentan?

Kada je riječ o trendovima, kroz našu saradnju sa partnerima i drugim relevantnim institucijama u industriji uspijevamo da napravimo paralele između promjena u širem sektoru sajber bezbjednosti i onih koje mi interno činimo da bismo obezbijedili našu korisničku mrežu. Naš izvještaj o transformaciji bankarstva pokazao je da će se banke u narednom periodu postepeno okretati ka punoj implementaciji vještačke inteligencije. Trendovi vještačke inteligencije koji će se primjenjivati u bankarstvu u narednim godinama vezani su za oblasti obrade podataka, informacionih tehnologija, sajber bezbjednosti, digitalnog bankarstva, financijskog savjetovanja, onbordinga klijenata, izdavanja kredita, kao i marketinga i komunikacija. U praksi ove procedure donose brže i detaljnije procjene rizika prilikom ulaganja, bržu obradu zahtjeva za kredit, pravovremene i opširnije informacije o potrebama korisnika, umrežavanje aplikacija radi sveoubuhvatnijih i prilagođenih usluga. Posljednjih godina smo obogatili naša rješenja za sajber bezbjednost kroz strateške, inovativne akvizicije, koje omogućavaju bržu, pametniju i efikasniju zaštitu za naše klijente.

MASTERCARD ŠTITI POTROŠAČE ŠIROM SVIJETA OD PREVARA ZAHVALJUJUĆI SVOJIM EDUKATIVNIM KAMPANJAMA

Upotreba vještačke inteligencije, naročito generativne vještačke inteligencije, svakako je jedan od najvažnijih trendova u ovoj oblasti. Budućnost sajber bezbjednosti je stigla, a mi smo ponosni što smo pioniri njenog razvoja. Podaci iz naših istraživanja na globalnom nivou ukazuju na to da je sajber bezbjednost pitanje od ključnog značaja za poslovanje i da su lideri voljni da istraže nove tehnologije kako bi se zaštitili. Kako brzina tehnoloških inovacija nadmašuje do sada postignuti napredak, mi nastavljamo da podstičemo inovacije da zaštitimo našu digitalnu budućnost.

Izvor i foto: Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak