Inflacija u junu 4,1 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu su u odnosu na isti prošlogodišnji period, u prosjeku bile više 4,1 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u junu u odnosu na maj u prosjeku više 0,1 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama usluge smještaja, voće, meso, mlijeko, sir i jaja, vazdušni prevoz putnika, kafa, čaj i kakao, mineralna voda, bezalkoholna pića, sokovi od voća i povrća, kao i ulja i masti”, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene su u periodu od januara do juna, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku više 4,8 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u junu je u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama restorani i hoteli 3,6 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana, ostala dobra i usluge po 0,9 odsto, zdravlje 0,5 odsto, alkoholna pića i duvan 0,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića i rekreacija i kultura po 0,1 odsto.

Statističari su naveli da je pad cijena zabilježen u grupama odjeća i obuća 1,7 odsto, prevoz 0,7 odsto i komunikacije 0,1 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Podijeli ovaj članak