Vlada smjenjuje Anžura

Vlada bi na prvoj sjednici trebalo da smijeni izvršnog direktora “To Montenegro” Marka Anžura zbog loših rezultata rada, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora upućenih u dešavanja nacionalne aviokompanije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” za vršioca dužnosti direktora kompanije biće imenovan Vukadin Stojanović, koji je sada član Odbora direktora.

“Uz smjenu Anžura trebalo bi i da se imenuje i novi Odbor direktora”, navodi izvor “Vijesti”.

Mark Anžur, predstavljen kao stručnjak iz Slovenije, imenovan je početkom maja prošle godine za izvršnog direktora “To Montenegra”, ali je ugovorom o radu predviđeno da može biti smijenjen, između ostalog, jednostranom odlukom kompanije, bez navođenja razloga.

Prema ugovoru o radu neto zarada Marka Anžura iznosila je 3.500 eura mjesečno, uvećana za adekvatan procenat vezan za minuli radni staž, a uz to, imao je i godišnji bonus u visini od četiri mjesečne neto ugovorene zarade (14.000 eura) u slučaju pozitivnog EBITDA (rezultat prije oporezivanja i amortizacije).

Prema ugovoru on je dobijao i mjesečnu naknadu od 1.000 eura za pokrivanje troškova stana i odvojeni život, a shodno propisima kompanije imao je pravo na korišćenje službenog vozila, telefona, te službene bankovne kartice.

Anžur ima pravo na uvećanu zaradu, na naknadu zarade i druga primanja po osnovu rada u skladu sa zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom.

Anžur je iskustva u avijaciji počeo da stiče u aprilu 2012. godine kada je postao glavni komercijalista u slovenačkom avio-prevozniku “Adria ervejz”. U decembru iste godine postao je izvršni direktor i predsjednik borda direktora te kompanije, gdje se zadržao sve do marta 2016. godine. U kompaniji je u septembru 2019. godine zvanično proglašen bankrot.

Nakon odlaska iz “Adrie”, Anžur je bio menadžer ili konsultant u kompanijama “Stobart Air”, “Stobart Air Holdings” i “UNEX Management Consulting” iz Hamburga, koja se bavi konsaltingom u vazduhoplovstvu, gdje radi i sada i gdje je njegova pozicija navedena kao partnera. Državna aviokompanija prošle je godine, uz opšti svjetski trend oporavka avio-industrije, ostvarila dobit od 3,4 miliona eura, dok je godinu ranije imala gubitak od 2,4 miliona eura. Akumulirani gubitak iz prve dvije godine poslovanja od 7,3 miliona eura na kraju prošle godine je smanjen na 3,9 miliona.

Kompanija je trebalo lani da ostvari još bolji rezultat, da se nije desilo, kako je naknadno utvrđeno, nezakonito dodjeljivanje linija od Podgorice do Istanbula turskom niskobudžetnom prevozniku “Pegasus”, što je uradilo Ministarstvo kapitalnih investicija kada je ministar bio Ervin Ibrahimović.

Prije toga, ova linija bila je jedna od najprofitabilnijih za državnog avio-prevoznika. Direktna šteta koja mu je nanijeta kroz smanjenje dobiti, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, procijenjena je na najmanje 2,8 miliona eura. Vlada je krajem prošle godine u Odbor direktora “To Montenegra” imenovala Tihomira DragašaMitra ŠušićaAleksandru Gardašević SlavuljicaDanila Popovića i Vukadina Stojanovića.

Podijeli ovaj članak