Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatu drugi mjesec zaredom

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da nastavi ublažavanje monetarnih uslova smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od šest odsto. Smanjena je i stopa na depozitne olakšice – na 4,75 odsto, kao i kamata na kreditne olakšice – na 7,25 procenata.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, prije svega, imao u vidu višemjesečnu opadajuću putanju domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu s projekcijama Narodne banke Srbije, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, navedeno je u zvaničnom saopštenju iz Kabineta guvernera NBS.

Uzimajući u obzir dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mjera, centralna banka je procijenila da postoje uslovi za nastavak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope.

„Iako nešto postepenije nego što se prethodno očekivalo, usporavanje globalne inflacije se nastavlja. Većina centralnih banaka predviđa da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u granice cilja u drugoj polovini ove ili prvoj polovini naredne godine. U skladu s tim, Izvršni odbor očekuje dalje usporavanje rasta cijena proizvoda i usluga koje uvozimo. Evropska centralna banka je smanjila osnovne kamatne stope u junu, a tržišni učesnici očekuju da bi novo smanjenje moglo da uslijedi krajem ove godine, dok za Sistem federalnih rezervi očekuju jedno ili dva smanjenja referentne kamatne stope do kraja godine“, ocijenjeno je na današnjem sastanku.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak