Hedž fondovi ubrzano ulažu u južnokorejske proizvođače čipova

Hedž fondovi koji traže povoljna ulaganja na polju vještačke inteligencije okreću se južnokorejskim proizvođačima poluprovodnika, kladeći se da će ih novi talas potražnje za vrhunskim memorijskim čipovima i državna potrošnja ubrzo učiniti još vrednijim.

Britanska Man Group, singapurski FengHe Fund Management i hongkonški CloudAlpha Capital Management i East Eagle Asset Management su među hedž fondovima koji traže izloženost vještačkoj inteligenciji u Aziji, a najviše u kompanijama SK Hynix i Samsung Electronics, koje su do sada zaostajali za rastom sektora.

„Ako Nvidiju smatramo kraljem AI revolucije, onda je Hynix kraljica“, rekao je Mat Hu (Matt Hu), glavni investicioni direktor kompanije FengHe, koja raspolaže sa četiri milijarde dolara, i koja je ove godine kupovala akcije Hynixa i Samsunga, prenosi Reuters.

FengHe i drugi investitori hedž fondovi vjeruju da se “ludnica za vještačkom inteligencijom” tokom prošle godine – koja je utrostručila vrednost Nvidije na američkoj berzi – prenosi na azijske kompanije.

U centru pažnje su južnokorejski proizvođači čipova jer tehnološke firme u konkurenciji generativne vještačke inteligencije žure da obezbijede memorijske čipove visokog propusnog opsega (HBM) koje proizvode prvenstveno korejski Hynix, Samsung i američki Micron Technology.

Hynix je najveći dobavljač naprednih HBM memorijskih čipova upravo za Nvidiju. Hu iz FengHea procjenjuje da Hynix prima veći dio prihoda od Nvidije nego tajvanski TSMC.

Pored toga, investicije u AI startapove su se više nego udvostručile u drugom kvartalu 2024. godine.

Postoje i drugi podstrekači vrednosti akcije ovih kompanija, kao što je paket podrške vlade Južne Koreje od 26 triliona vona (19 milijardi dolara) za industriju čipova i njen novi Program povećanja korporativne vrednosti, u skladu sa sličnim naporima u Japanu i Kini da se poboljšaju prinosi akcionara.

Navala novca hedž fondova u sektor vještačke inteligencije Južne Koreje pomogla je referentnom KOSPI indeksu da registruje najbolji rezultat u poslednjih sedam mjeseci. Južnokorejske akcije privukle su najveće prilive među azijskim tržištima u razvoju do sada ove godine, a njihov najveći priliv od 2008. godine, prema podacima LSEG-a.

Nagrade ulaganja u Južnu Koreju nadmašuju velike rizike, kažu hedž fondovi, odnosno pritisak depresirajućeg korejskog vona i ograničenja prodaje akcija na kratko na lokalnom tržištu, prenosi Biznis.rs.

Podijeli ovaj članak