Bill Gross: Tesla je nova meme dionica

Dugogodišnji investitor Bill Gross vjeruje u Teslu Elona Muska ponaša se kao špekulativna investicija među malim ulagačima.

“Tesla se ponaša kao meme dionica – slabe osnove, ravnomjerna cijena”, rekao je bivši glavni investicioni direktor i suosnivač Pimca u objavi u utorak popodne na X. “Ali čini se da svaki drugi ima novih meme dionica dan sada. Većina je pump and dump.”

Tesla je u zadivljujućem 10-dnevnom pobjedničkom nizu, s rastom od nevjerovatnih 43,6% od 24. juna. Porast je prvobitno podstaknut Teslinom proizvodnjom vozila i isporukama u drugom tromjesečju koji su nadmašili očekivanja analitičara.

Gross, koji je svojedobno bio najuticajniji investitor na američkom tržištu obveznica, čini se da misli da snažni izvještaj o isporuci nije bio dovoljan da opravda tako zapanjujući trku.

80-godišnji investitor takođe je uporedio Teslu s Chewyjem, Zappom i “starim favoritom” GameStopom. Chewy je nedavno dobio status mema nakon što je online ličnost Roaring Kitty, koja je inspirirala GameStop maniju 2021. godine, kupila znatan udio u trgovcu kućnim ljubimcima.

Gross je ranije otkrio da se okušao u trgovanju opcijama GameStop i AMC za brzu zaradu 2022., nazivajući ih “dionicama srećki”.

Dionice Tesle i dalje su u porastu samo oko 6% od početka godine, zaostajući za S&P 500, koji je ojačao 17%.

Podijeli ovaj članak