Apple prvi na svijetu dostigao tržišnu vrijednost od 3,5 triliona dolara

Apple je prva kompanija koja je dostigla tržišnu vrednost od 3,5 triliona dolara.

Vrijednost akcija američkog tehnološkog giganta porasla je juče na 229 dolara a to je drastično povećalo tržišnu kapitalizaciju ove kompanije, poguravši je na nešto preko 3,5 triliona  dolara. Ovo je najveća vrijednost koju je bilo koja kompanija u istoriji dostigla.

Za rast vrjiednosti svojih akcija američki gigant može da zahvali ulaganju u razvoj vještačke inteligencije pod imenom Apple Intelligence o kojem je obavijestila javnost u junu ove godine. Njena vrijednost naime raste otkad je objavila da blisko sarađuje sa OpenAI kako bi ubuduće njeni proizvodi u sebi sadržali ChatGPT.

Kao što smo do sada vidjeli, skoro svim kompanijama koje su ulagale u vještačku inteligenciju rasla je vrijednost. Najviše su od ovih ulaganja profitirali Microsoft, Apple i Nvidia za koje se očekuje da će naredne godine premašiti tržišne kapitalizacije od četiri biliona dolara. Pitanje je samo koja će to učiniti prva, s obzirom na činjenicu da kako ko objavi neku novu vijest o vještačkoj inteligenciji tako mu skoči vrijednost.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak