Ministarstvo energetike i rudarstva: Solar gradnja da raskine ugovor sa kompanijom sa američke crne liste

U svijetlu medijskih navoda o tome da pojedine kompanije iz energetskog sektora posluju sa privrednim društvima koja se dovode u vezu sa tzv. crnom listom Sjedinjenih Američkih država, Ministarstvo energetike i rudarstva je uputilo dopis nadležnim resorima za davanje smjernica i mišljenja za postupanje u ovakvim situacijama, saopšteno je iz tog resora.

Kako navode, iako Ministarstvo energetike i rudarstva podržava sve poteze kompanija koje vode tržišnom poslovanju, regionalnom pozicioniranju i jačanju konkurentnosti, sa druge strane neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje spoljnopolitičke prioritete.

„S tim u vezi, Ministarstvo je već uputilo dopis EPCG Solar gradnji da u svijetlu ovih okolnosti razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se dovodi u vezu sa navedenom listom. Takođe, Ministarstvo će preko predstavnika države u Odboru direktora, kao i na redovnim konsultacijama koje se održavaju sa energetskim subjektima, tražiti od njih da se ponašaju u skladu sa tim smjernicama, kako se ovakve dileme i potezi ne bi događali u budućnost“, kažu u saopštenju.

Kompanije u većinskom državnom vlasništvu, kako ističu, posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, te Ministarstvo energetike i rudarstva iz tog razloga nije obaviješteno o ovom pitanju, već je o njemu saznalo iz medija.

„EPCG Solar gradnja kao ni CEDIS nijesu informisali Ministarstvo energetike i rudarstva da se radi o kompanijama koje se povezuju sa Miloradom Dodikom. Naprotiv, podsjećamo da je Solar gradnja prilikom potpisivanja ugovora sa pomenutom kompanijom, objavila da je svjetski poznati proizvođač SIEMENS, prepoznao mogućnosti Kaldera Company i potpisao sa ovom kompanijom ugovor o licenciranoj proizvodnji za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS. Sjedište SIEMENS- a je u Njemačkoj“, zaključuju u saopštenju.

Podijeli ovaj članak