Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na novim rekordima

Indeksi S&P 500 i Nasdaq zaključili su u ponedjeljak na rekordno visokim nivoima, dok ulagači čekaju ključne podatke o inflaciji kako bi pružili daljnje naznake o tome je li ovogodišnji rast tržišta održiv.
Zarade nekih velikih finansijskih divova i potrošačkih kompanija takođe su na spisku.

Indeks širokog tržišta završio je dan s rastom od 0,1% na 5.572,85, dok je Nasdaq Composite napredovao 0,28% na 18.403,74. Dow Jones Industrial Average završio je 31 bod niže, ili 0,08%, na 39.344,79.

S&P 500 izlazi iz četvrte pozitivne nedjelje u posljednjih pet usred kontinuiranog optimizma da bi ublažavanje inflacije – i bilo koje slabosti u privredi – moglo dovesti do smanjenja kamatne stope Federalnih rezervi.

Indeks potrošačkih cijena za jun, koji će biti objavljen u četvrtak, mogao bi ojačati te nade ako glavni broj pokaže blagi napredak. Podaci o indeksu cijena proizvođača biće objavljeni u petak.

Prošle su sedmice podaci o radu odražavali blago zahlađenje tržišta rada, što je podstaklo očekivanja smanjenja stopa. Iako je američka privreda u junu otvorila više radnih mjesta nego što se očekivalo, došlo je i do neočekivanog porasta stope nezaposlenosti, na 4,1% s 4%. Trgovci trenutno očekuju dva smanjenja kamatnih stopa u 2024., s prvim u rujnu, prema CME FedWatch Toolu.

“Vjerujemo da bazna pozadina i dalje podržava dionice, potaknuta solidnim privrednim rastom i rastom zarade, smanjenjem kamatnih stopa i rastućim ulaganjima u vještačku inteligenciju”, napisao je strateg UBS-a Vincent Heaney u ponedjeljak.

PepsiCo i Delta Air Lines trebali bi objaviti rezultate u četvrtak. Zatim, niz velikih banaka, uključujući Citigroup i JPMorgan Chase, u petak će započeti sezonu objave rezultate za drugo tromjesečje.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak