Nvidia zbacila Teslu s trona kao kralja ETF-a

Postoji nova dionica koja vlada spekulativnim dijelom ETF investicijskog okruženja. Zahvaljujući nemilosrdnom procvatu vještačke inteligencije, Nvidia Corp. (NVDA) sada ima vodeću poziciju u fondovima koji se trguju na berzi, a prate jednu kompaniju — što predstavlja više od polovine ukupne imovine u takozvanim ETF-ovima s jednom dionicom, preko 6 milijardi dolara ukupno. U međuvremenu, fondovi usmjereni na Tesla Inc. (TSLA) predstavljaju samo petinu svih udjela u sektoru, što je pad u odnosu na dvije trećine prošle godine, prema podacima JPMorgan Chase & Co. i Bloomberg Intelligence.

Čak i dok proizvođač električnih automobila uživa u oporavku dionica, njegov status među dnevnim trgovcima se smanjio. Ovih dana sve više privlači bogatstvo ponude trgovanja s eminentnim svjetskim dizajnerom čipova putem pojačanih ETF-ova.

Sve u svemu, ETF-ovi usmjereni na Nvidiju zaradili su 4,4 milijarde dolara do sada ove godine, otprilike šest puta više od onoga što su zaradili tokom cijele 2023. godine, prema podacima BI-ja. U međuvremenu, priljevi u fondove koji prate samo Teslu iznose nešto više od milijardu dolara ove godine, u usporedbi s prošlogodišnjim iznosom od 2,8 milijardi dolara.

“NVDA fondovi postali su popularniji s obzirom na usredotočenost ulagača na temu vještačke inteligencije i snažnu nadmoćnost dionice”, napisao je istraživački tim JPMorgana uključujući Brama Kaplana u nedavnoj bilješci.

ETF-ovi s jednom dionicom, koji nude povećane ili obrnute povrate na svoje temeljne tvrtke, pokrenuti su prije dvije godine. Trenutno je u SAD-u uvršteno oko 60 takvih fondova, s oko 13 milijardi dolara ukupne imovine. Osim Tesle i Nvidije, postoje i tvrtke za praćenje sredstava uključujući Apple Inc. (AAPL), Amazon.com Inc. (AMZN) i Microsoft Corp (MSFT).

Kad su regulatori dopustili pokretanje ovakvih fondova 2022., rekli su da predstavljaju “poseban rizik”, jer su se pojavile brige o tome kako bi ih maloprodajni trgovci mogli koristiti. Doista, postali su toliko popularni da jedan izdavatelj čak želi uvesti 2x MicroStrategy Inc. ETF koji bi, ako se pokrene, postao najpromenljiviji fond koji će debitirati u SAD-u, prema Bloomberg Intelligenceu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak