Ko je sve koristio vile u državnom vlasništvu ove i prošle godine

Vilu “Gorica” su tokom 2023. godine najviše koristili predsjednici Milo Đukanović i Jakov Milatović – sedam, odnosno 30 puta, a aktuelni šef države je jedini funkcioner koji je u periodu od početka prošle do 12. juna ove godine koristio pravo odmora u nekoj državnoj vili.

Milatović je, za vrijeme trajanja godišnjeg odmora od 13. avgusta prethodne godine, deset dana s porodicom proveo u vili “Topliš” u Miločeru.

S druge strane, u ovoj godini je za potrebe šefa države “Gorica” korišćena šest puta, dok je premijer Milojko Spajić bio domaćin u deset prilika. To pokazuju podaci koji su na zahtjev “Vijesti” dostavljeni iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Prema Uredbi o uslovima i načinu korišćenja objekata za reprezentativne potrebe u svojini Crne Gore, GSV je nadležan za gostinske vile “Gorica” u Podgorici, “Topliš” u Miločeru, “Žabljak” na Žabljaku i “Njivice” u Njivicama.

Ove objekte, osim šefa države, mogu koristiti i članovi Vlade, predsjednik i potpredsjednici Skupštine, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, vrhovni državni tužilac, glavni specijalni tužilac, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), a ukoliko ih niko od njih nije rezervisao, mogu upotrebljavati i državni organi, organi državne uprave, Državna revizorska institucija (DRI) i javne službe čiji je osnivač država.

Pored nabrojanih, u državnom vlasništvu su i vile “Jelika” na Žabljaku, “Gorica” u Budvi i “Ljubović” u Podgorici, koje na korišćenje daje ANB, kao i vila “C” u Budvi, kojom upravlja Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Iz ANB-a “Vijestima” nije odgovoreno da li su i u koje svrhe korišćeni ovi objekti u njihovom vlasništvu, dok su iz resora Danila Šaranovića odgovorili da je u njihovoj vili jedino noćio ministar, koji je u Budvi boravio “radi koordinacije u vezi s obezbjeđivanjem kontrole nad bezbjednosnom situacijom u opštini tokom predizbornog i izbornog dana”.

Osim funkcionera, tokom ove i prošle godine je ove objekte koristio i potomak dinastije Petrović Njegoš, princ Nikola Petrović, odnosno Fondacija Petrović Njegoš na čijem je on čelu, u skladu sa Zakonom o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš

Milatović je, između ostalog, vilu “Gorica” koristio za sastanke s ambasadorima, partijskim liderima, delegacijom predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES) čiji je tada bio član, privrednom delegacijom iz SAD, predsjednikom Albanije Edijem Ramom senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom, delegacijama Švajcarske, Saudijske Arabije, za potrebe SEECP samita, kao i za intervjue u domaćim i stranim medijima.

U periodu između predsjedničkih izbora i inauguracije, Milatović je u “Gorici” održao i sastanke s budućim savjetnicima – Ivanom ŠikmanovićemBiljanom Papović, Milicom Marinović Aleksandrom Stijovićem, a u istom periodu je realizovan i sastanak sa Dejanom Vukšićem, tadašnjim liderom Demohrišćanskog pokreta koji će, nakon neuspjeha njegove partije na parlamentarnim izborima, doći na istu poziciju.

Đukanović je ovaj objekat koristio za predaju akreditivnih pisama ambasadorima, svečani doček predsjednice Kosova Vjose Osmani, intervju, pres konferenciju, kao i za sastanak sa DRI i revizorskim institucijama iz regiona.

Sa Osmani se sastao i nekadašnji premijer Dritan Abazović, a “Goricu” je koristio i za prijem zamjenika komandanta Savezničkih snaga za Evropu (DSACEUR), generala Tima Radforda, sastanak s ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Eledinom Konakovićem, uručivanje zahvalnica vatrogascima koji su bili u misiji u Turskoj, sastanak sa Marfijem i Petersom…

Tokom 2024. vila je najviše korišćena za potrebe Spajića – deset puta, a zatim slijede potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, koji su je koristili devet, odnosno osam puta.

Spajić je, između ostalog, bio domaćin prilikom posjeta delegacija Vlade Irske, SAD, sastanka sa delegacijom Privredne komore, svečanog prijema povodom Dana nezavisnosti, radne večere s predstavnicima Islamske zajednice, dok je tokom posjete ministarke vanjskih poslova Njemačke Analene Berbok prijem priredio zajedno sa Milatovićem, dok je istom prilikom prijem i radni ručak organizovao i Ivanović.

Bečić i Ivanović su, zajedno sa ministrom odbrane Draganom Krapovićem, bili domaćini na svečanosti povodom proslave sedam godina članstva Crne Gore u NATO i 75 godina tog saveza.

To nije jedini slučaj da potpredsjednik Vlade bude koorganizator, jer je s ministrom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem upriličio svečanost povodom početka radnog angažmana 49 polaznika 14. generacije Policijske akademije.

Ministar vanjskih poslova se u “Gorici” sastao s albanskim, mađarskim i švajcarskim kolegom – Iglijem HasanijemPeterom SijartomIgnacijom Kasisom, sekretarom za odnose Svete Stolice sa državama i međunarodnim organizacijama nadbiskupom Polom Ričardom Galagerom, ambasadorima Kvinte pri OEBS-u.

U “Gorici” su, samostalno ili s drugim kolegama, domaćini bili i ministri Aleksandar DamjanovićMiomir VojinovićVasilije LaloševićFilip AdžićErvin IbrahimovićAna Novaković Đurović Goran Đurović iz prethodne, kao i Maida GorčevićNaida NišićDragoslav Šćekić i Vojislav Šimun iz aktuelne Vlade, a Vladimir Joković je koristio u oba mandata.

Osim za potrebe šefova države i članova Vlade “Gorica” je korišćena i za potrebe predsjednika Skupštine, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića, kao i za sastanke poslaničkih klubova, obuke poslanika, dodjelu nagrade Oktoih, potpisivanja sporazuma između ministarstava i ambasada, zaključivanje ugovora državnih preduzeća i stranih investitora, prijeme povodom bitnih datuma…

Vila “Gorica” na usluzi i tokom prelaznog perioda

Prema Zakonu o predsjedniku šef države prije stupanja na dužnost polaže zakletvu pred poslanicima. Milatović je inaugurisan 20. maja prošle godine, a ta svečanost je i kod prethodnih šefova države obavljana uoči Dana nezavisnosti.

Međutim, aktuelni predsjednik je prvi sastanak u vili “Gorica” održao 19. aprila, sedamnaest dana od predsjedničkih izbora, a prije inauguracije, iako je tada Đukanović bio u mandatu.

Sa druge strane, bivši šef države je pravo na korišćenje ovog objekta posljednji put iskoristio 15. maja 2023. – za potrebe sastanka s delegacijom DRI i revizorskim institucijama zemalja regiona.

Izvor: Vijesti

 

Podijeli ovaj članak