Ovo su električni automobili koji prelaze najviše sa jednim punjenjem

Nedovoljna autonomija i dalje se često navodi kao glavni nedostatak električnih automobila. ADAC je sproveo novi test u kojem je analizirao više od 80 električnih vozila kako bi utvrdio koja su od njih prikladna za dalja putovanja.

Za konačnu ocjenu nemački autoklub je kao osnovu uzeo parametre utvrđene u svom uspostavljenom ekotestu. Mjeri se baterijom napunjenom do 90 odsto, budući da većina vlasnika u većini slučajeva na put kreće s odstupanjem do 10 procenata.

Ukupni test uključuje dodatnu autonomiju koja se može postići nakon punjenja na brzom punjaču tokom 20-minutne pauze u idealnim uslovima.

U ADAC-ovom mjerenju prednjačio je Hyundai Ioniq 6 s baterijom od 77,4 kWh, koji je s jednim zaustavljanjem i dodatnim kratkim punjenjem prešao 931 kilometar. Lucid Air je „stao“ nakon 859 km, BMW iX je prešao 835 km, Mercedes EQS – 825 km, EQE SUV – 806 km i Polestar 2 – 801 kilometar.

Dakle, radi se o električnim modelima koji postižu autonomiju veću od 800 kilometara s baterijom i specifikacijama pogona namenjenim velikim udaljenostima.

Samo 13 vozila prešlo željenu kilometražu

Ipak, u prvoj su kategoriji Njemci koji traže vozila koja s jednim zaustavljanjem i dodatnim punjenjem mogu preći preko 750 kilometara kao „potpuno prikladna za velike relacije“. U njihovom testu više od 80 vozila, samo njih 13 postiglo je taj rezultat, uključujući šest navedenih vozila koja prelaze 500 milja ili više.

Druga kategorija su vozila s dometom između 500 i 750 kilometara, koja su ocijenjena kao „prikladna“ za velike relacije ili vozila prikladna za velike relacije s nešto dužim vremenom punjenja. U toj kategoriji bilo je najviše vozila, čak 42.

Njemački autoklub takođe kategorizuje vozila koja su „uslovno“ (autonomija 400-500 km) prikladna za veliku kilometražu, a na testu ih je bilo 14. Međutim, posljednja kategorija su vozila neadekvatna za dalja putovanja (domet manji od 400). km), a tu se na dnu liste našao Fiat 500e s manjom baterijom od 23,8 kWh, koja je na testu uprkos dodatnom punjenju omogućila autonomiju od samo 233 kilometra.

Podijeli ovaj članak