Boeing priznao krivicu za prevaru u vezi s padovima aviona 737 Max

Prema sporazumu o priznanju krivice, Boeing će platiti kaznu od 243,6 miliona dolara i mora uložiti najmanje 455 miliona dolara u svoje programe usklađenosti i sigurnost.

Američki proizvođač aviona Boeing priznao je krivicu za prevaru kako bi izbjegao suđenje u Sjedinjenim Američkim Državama za optužbe koje se odnose na dvije fatalne nesreće s njegovim modelom 737 Max.

Prema sporazumu o priznanju krivice, Boeing će platiti kaznu od 243,6 miliona dolara i mora uložiti najmanje 455 miliona dolara u svoje programe usklađenosti i sigurnosti, saopćilo je Američko ministarstvo pravosuđa u sudskom podnesku.

Div avioindustrije, također, pristaje da bude podvrgnut trećoj procjeni nadzornika svojih postupaka sigurnosti i kvalitete tokom tri godine.

“Možemo potvrditi da smo postigli načelni dogovor o uvjetima dogovora s Ministarstvom pravosuđa, što je sada predmet obilježavanja i odobrenje posebnih uvjeta”, naveo je Boeing u saopćenju.

Sporazum o priznanju krivice odnosi se samo na Boeingovu odgovornost u vezi s nesrećama modela 737 Maxa 2018. i 2019. godine, a ne na druge incidente koji su pokrenuli pitanja o sigurnosnim standardima kompanije, uključujući eksploziju na letu 1282 Alaska Airlinesa ovog januara.

Upitni unosni poslovi

Dogovor, za koji je potrebno odobrenje saveznog sudije, također pokriva samo korporaciju Boeing, a ne sadašnje ili bivše zaposlenike.

Boeingovo priznanje krivice potencijalno bi moglo koštati kompaniju državnih ugovora koji čine gotovo 40 posto prihoda jer američke agencije mogu koristiti kaznenu presudu kao osnovu za isključenje ponuditelja.

Proizvođač aviona, međutim, mogao bi tražiti izuzeće za nastavak poslovanja s vladom i diskutabilno je hoće li tijela poput Američkog ministarstva odbrane i agencije NASA biti spremna odreći se tako važnog dobavljača, prenosi Al Jazeera Balkan.

Američka avijacija je 2003. odustala od odluke o suspenziji nekoliko jedinica Boeinga iz konkursa za ugovore nakon “ozbiljnih i značajnih kršenja federalnog zakona” da se kompaniji dodijeli satelitski projekt vrijedan 56 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak