Triglav ponovno dobio visok kreditni rejting “A” od strane S&P-a

Kapitalizacija Grupe je, prema ažuriranom kapitalnom modelu S&P-a, ocijenjana kao snažna i na visokom je nivou 

Agencija za kreditni rejting S&P Global Ratings (u daljem tekstu S&P ili agencija) je Grupi Triglav i njenom matičnom društvu, Zavarovalnici Triglav i članici grupe, Pozavarovalnici Triglav Re, potrdila kreditni rejting finansijske snage i kreditnu rejting ocjenu emitenta »A« sa stabilnom srednjeročnom prognozom. Svi pojedinačni elementi ovogodišnjeg kreditnog rejtinga dostižu isti nivo kao i prošlogodišnji, a ocjena se zasniva isključivo na ocjenjivanju nezavisnog profila kreditnog rizika Grupe.

S&P je profil poslovnog rizika Grupe Triglav ponovno ocijenila kao solidan, a profil finansijskog rizika kao veoma solidan. S&P je ovogodišnje ocjenjivanje sprovela na osnovu ažuriranog kapitalnog modela, koji ima ažurirane kriterijume za analizu kapitalizacije društava za osiguranje prilagođene riziku. Čak i prema novom modelu, kapitalizacija Grupe ostaje na veoma visokom nivou i pokazuje značajan višak iznad potrebnog minimalnog kapitala čak i u ekstremnim scenarijima (99,99-postotni nivo pouzdanosti).

Pored velike kapitalizacije, agencija navodi i druge ključne prednosti Grupe Triglav i ističe njenu vodeću tržišnu poziciju u regioni i Sloveniji, raznovrsnu ponudu, razvijenu prodajnu mrežu i ugledan brend.  Navodi, da Grupa konzervativno upravlja svojim investicionim portfoliom, pri čemu uspješno ograničava svoju izloženost tržišnim rizicima.

Stabilna srednjoročna prognoza kreditnog rejtinga održava očekivanja S&P-a, da će Grupa Triglav održati visoku i snažnu kapitalizaciju. Agencija pri tome očekuje da će Grupa uspješno poslovati u ovoj godini, što po njenom mišljenju već potvrđuju rezultati u prvom tromjesečju ove godine.  Agencija ne očekuje negativne efekte na poslovanje Grupe u 2024. godini, koji bi nastali ukidanjem dopunskog zdravstvenog osiguranja u Sloveniji. Sa stanovišta budućeg poslovanja, ocjenjuje da će Grupa nastaviti da ostvaruje profitabilan rast, koji će se, između ostalog, zasnivati na daljoj diverzifikaciji ponude i realizovanih prihoda, kako je zacrtano u poslovnoj strategiji.

Saopštenje agencije je u cjelosti objavljeno na sajtu www.triglav.eu, u sekciji Odnosi sa investitorima.

Podijeli ovaj članak