Što pobjeda laburista znači za investicionu klimu u Britaniji?

Laburistička stranka Ujedinjenog Kraljevstva odnijela je veliku pobjedu na izborima u četvrtak i sada je spremna preuzeti vlast od konzervativaca nakon 14 godina, u vrijeme kada je ekonomska neizvjesnost još uvijek prisutna u zemlji.

Kamatne stope u Ujedinjenom Kraljevstvu ostaju visoke jer se centralna banka bori s visokom inflacijom nakon usporavanja pandemije Covid-19.

Dvije glavne političke stranke su tokom predizborne kampanje imale različite ekonomske i finansijske manifeste koji bi vjerovatno imali različite posljedice za investiciono okruženje.

Obećanje Laburističke stranke, na primjer, da će povećati poreze na naknade koje su primali upravitelji fondova privatnog kapitala podiglo je nekoliko obrva i dovelo do pitanja o tome što bi to moglo značiti šire.

U razgovoru za CNBC, odabrani stručnjaci procjenjuju potencijalni uticaj promjene vlade na ulaganja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tržišta akcija generalno vjerovatno neće snažno reagovati na ishod izbora, ali bi to moglo uticati na neke pojedinačne akcije i sektore, kažu stručnjaci.

“Istina o izborima je da, veliku većinu vremena, tržišta zapravo ne mare”, rekao je James McManus, glavni investicioni direktor u Nutmegu za CNBC.

“Historijski podaci nam pokazuju da izbori i njihovi rezultati rijetko pokreću tržišta kada se postigne očekivani ishod.”

Susannah Streeter, šefica odjela za novac i tržišta u Hargreaves Lansdownu, u velikoj mjeri je ponovila McManusove komentare u bilješci objavljenoj ove nedjelje, ali je dodala da bi moglo biti određenog uticaja na ekonomiju.

“Široko predviđena pobjeda laburista u Ujedinjenom Kraljevstvu mogla bi započeti eru veće stabilnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu… što bi trebalo pomoći u jačanju raspoloženja investitora prema Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekla je.

Posljednjih godina politički pejzaž Ujedinjenog Kraljevstva obilježen je čestim promjenama vođstva, koje su ponekad dovele do tržišnih previranja – naročito tokom kratkog premijerskog mandata bivše premijerke Liz Truss.

Neki sektori – a time i određene akcije – takođe bi mogli biti pogođeni, istakla je Streeter. Pritisak bi se mogao povećati na sektor komunalnih usluga budući da laburisti planiraju povećati kazne za vodovodne kompanije koje su već opterećene visokim troškovima. U međuvremenu, stranačko obećanje da će povećati budžet za odbranu zemlje moglo bi dovesti do toga da akcije zračnog prostora Ujedinjenog Kraljevstva profitiraju od dodatne potrošnje na novu tehnologiju i opremu, prenosi SEEbiz.

Planovi svih strana za izgradnju više kuća mogli bi uticati na sektor nekretnina i stanovanja, rekao je Richard Donnell, izvršni direktor istraživanja u Zoopla, za CNBC.

“Investitori bi pozdravili ovaj fokus na izgradnju domova”, rekao je. “Ono što investitori žele je više usredsređenosti na stanovanje i isporuku domova koji su potrebni naciji i povećanje mogućeg broja privatnih ulaganja kako bi se stvorila atraktivna investicija za više kapitala i podržale ambicije nove vlade.”

Neke akcije kuća za izgradnju takođe bi mogle doživjeti poticaj zbog planova laburista za izgradnju novih, pristupačnih domova, primijetio je Hargreaves Lansdown.

Međutim, širi ekonomski razvoj takođe će biti faktor, prema Nutmegovom McManusu. Budući da će kamatne stope padati, tako će padati i hipotekarne stope, što bi moglo dovesti do toga da više ljudi kupuje ili prodaje domove, rekao je dodajući da bi to moglo imati posredne efekte i na druge kompanije poput prodavnica namještajem i DIY prodavnica.

Podijeli ovaj članak