Samsung očekuje rast profita za više od 1.400%

Kompaija Samsung Electronics očekuje da će njena dobit za tri mjeseca do juna 2024. godine skočiti 15 puta u odnosu na isti period prošle godine. Procvat vještačke inteligencije (AI) podigao je cijene naprednih čipova, što je povećalo prognozu firme za drugi kvartal. Južnokorejski tehnološki gigant je najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora.

Ova najava je podigla cijenu Samsungovih dionica za više od 2% tokom ranih sati trgovanja u Seulu. Firma je takođe izvijestila o više od 10 puta većoj dobiti za prva tri mjeseca ove godine. U ovom kvartalu, navodi se da očekuju rast dobiti na 10.4 biliona vona (7.54 milijardi dolara; 5.9 milijardi funti), sa 670 milijardi vona prošle godine. To nadmašuje prognoze analitičara od 8.8 biliona vona, prema LSEG SmartEstimate.

“Trenutno vidimo nagli porast potražnje za AI čipovima u data centrima i pametnim telefonima,” rekao je Marc Einstein, glavni analitičar u tokijskoj istraživačkoj i savjetodavnoj firmi ITR Corporation. Optimizam u vezi sa AI je jedan od razloga za širu tržišnu ekspanziju u posljednjih godinu dana, što je u srijedu podiglo S&P 500 i Nasdaq u Sjedinjenim Državama na nove rekorde.

Tržišna vrijednost giganta za proizvodnju čipova Nvidia prošlog mjeseca je premašila 3 biliona dolara, nakratko zauzevši prvo mjesto kao najvrijednija kompanija na svijetu. “Procvat AI koji je masovno povećao Nvidia-inu zaradu takođe podiže Samsungovu zaradu, pa čak i cijelog sektora,” dodao je Einstein.

Samsung Electronics je vodeća jedinica južnokorejskog konglomerata Samsung Group. Sljedeće nedjelje, tehnološka kompanija se suočava s mogućim trodnevnim štrajkom, koji bi trebao početi u ponedjeljak. Sindikat radnika zahtijeva transparentniji sistem za bonuse i slobodne dane.

Izvor: BBC

Podijeli ovaj članak