FAO: Cijene hrane ostale stabilne u junu

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) danas je saopštila da je referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda ostala stabilna u junu, s obzirom na to da je povećanje međunarodnih cijena biljnih ulja, šećera i mliječnih proizvoda nadoknadilo pad cijena žitarica.

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, u junu je prosječno iznosio 120.6 poena, što je za 2.5% niže od vrijednosti iz juna 2023. godine i za 24.8% niže od vrhunca iz marta 2022. godine.

FAO indeks cijena žitarica opao je za 3% u junu u odnosu na maj, sa padom cijena kukuruza, pšenice i pirinča. Ova promjena je djelimično rezultat poboljšanih izgleda za proizvodnju u glavnim zemljama izvoznicama.

FAO indeks cijena biljnih ulja porastao je za 3.1% u odnosu na maj, podstaknut povećanom globalnom potražnjom iz sektora biogoriva u Americi za sojinim i suncokretovim uljem.

Nakon tri uzastopna mjesečna pada, FAO indeks cijena šećera porastao je za 1.9% u odnosu na maj zbog zabrinutosti u vezi sa uticajem nepovoljnih vremenskih uslova i monsuna na proizvodnju u Brazilu i Indiji.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 1.2%, a međunarodne cijene putera dostigle su dvogodišnji maksimum zbog povećane globalne potražnje za kratkoročnim isporukama usljed snažne maloprodaje, sezonskog pada isporuka mlijeka u zapadnoj Evropi i niskih zaliha u Okeaniji.

FAO indeks cijena mesa ostao je praktično nepromijenjen u junu, pošto su neznatna povećanja cijena ovčijeg, svinjskog i goveđeg mesa skoro nadoknadila pad međunarodnih cijena živinskog mesa.

Podijeli ovaj članak