MOL Grupa osnovala je odeljenje „Niskougljična i nova energija“ u Hrvatskoj

MOL grupa, vodeća kompanija u energetskom sektoru u centralnoj i istočnoj Evropi, predstavila je svoj najnoviji poduhvat u oblasti održivih energetskih rešenja.

Organizaciona jedinica „Niskougljenična i nova energija“ formirana je u okviru Istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Sedište kompanije je u Zagrebu i predstavlja značajan korak napred u posvećenosti MOL Grupe isporuci rešenja sa niskim emisijama ugljenika u industriji.

Sa posebnim fokusom na smanjenje ugljičnog otiska i inovativne inicijative za obnovljivu energiju, poslovna jedinica za niske emisije ugljenika i nove energije bavi se izazovima održivosti i pokreće nove poslovne tokove. Organizaciona jedinica će voditi brojne inicijative koje imaju za cilj diverzifikaciju energetskog portfelja MOL Grupe, ciljeve za smanjenje emisije CO2 i metana, kao i smanjenje uticaja na životnu sredinu.

Komentarišući pokretanje organizacione jedinice Niskougljenična i nova energija, Žsombor Marton, izvršni potpredsednik za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa MOL Grupe, izjavio je:

“Prepoznajemo potrebu za održivim energetskim rešenjima kako bismo odgovorili na izazove našeg vremena. U novim i netradicionalnim poslovnim linijama, gradićemo na našem vekovnom znanju i stručnosti u podzemlju, da bismo doprineli naporima MOL Grupe za dekarbonizaciju postavljenim u nedavno ažuriranoj organizacionoj jedinici kompanije “Shape Tomorrov”. krenuti na ovo putovanje ka održivijoj budućnosti.”

Među ključnim projektima pod okriljem organizacione jedinice za niske emisije ugljenika i nove energije su: Proizvodnja geotermalne energije:

1. Koristeći naprednu tehnologiju i stručnost, istraživanje i proizvodnja nafte i gasa MOL Grupe će iskoristiti prirodnu toplotu Zemlje za proizvodnju čiste i obnovljive energije. Ova inicijativa naglašava posvećenost MOL Grupe održivim energetskim rešenjima. Proteklih meseci dve dozvole za geotermalna istraživanja dobile su MOL-u u Mađarskoj i dve INA-i u Hrvatskoj.

2. Pilot projekat proizvodnje litijuma: Prepoznajući sve veći značaj litijuma u prelasku na električnu mobilnost, MOL grupa kreće u pilot projekat istraživanja održivih metoda ekstrakcije litijuma u Puštafoldvaru, Mađarska. Testiranje nekoliko R&D tehnologija počeće ove godine. MOL će testirati ekološki prihvatljivo rešenje: za proizvodnju nafte koristi podzemne vode koje su već izvađene. Nakon ekstrakcije litijuma, voda će se ponovo ubrizgavati kružno.

3. Hvatanje i skladištenje ugljenika (CCS): MOL Grupa je posvećena smanjenju emisije gasova staklene bašte kroz primenu CCS tehnologija. Skladištenjem ugljen-dioksida pod zemljom, MOL ima za cilj da značajno smanji svoj uticaj na životnu sredinu. Trenutno pokrećemo studije izvodljivosti za nekoliko lokacija širom Mađarske i Hrvatske. Štaviše, započeli smo razgovore sa potencijalnim partnerima širom CCS ekosistema.

4. Hvatanje emisije metana: U okviru svoje posvećenosti zaštiti životne sredine, MOL Grupa sprovodi mere za smanjenje emisije metana tokom svog poslovanja, kako bi u potpunosti ispunila predstojeće propise EU. Kroz napredne sisteme za praćenje i kontrolu, kompanija nastoji da poboljša operativnu efikasnost uz smanjenje uticaja na životnu sredinu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak