Cijene nafte iznad 86 dolara

Cijene nafte stabilizovale su se jule iznad 86 dolara, odražavajući mješovite podatke o potražnji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine u utorak i iznosila je 86,38 američka dolara

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 82,95 dolara.

Početkom sedmice pažnju tržišta zaokupilo je približavanje uragana Beryl SAD-u. U ponedjeljak uragan je prošao preko Kariba, dostigavši snagu oluje pete kategorije, pa su se trgovci počeli pripremati za moguće poremećaje u proizvodnji u Meksičkom zalivu.

U utorak veče bojazni su splasnule i pažnja se preusmjerila na mješovite podatke udruženja proizvođača u SAD-u o zalihama. API-jev izvještaj pokazao je pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici 9,16 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji su citirali podatke, ali i skok zaliha benzina, 2,47 miliona barela, i to na početku ljetne sezone putovanja.

“Pad zaliha sirove nafte možda je u nešto većoj mjeri ublažio uticaj rasprodaja nakon vijesti o uraganu”, napisao je John Evans iz PVM Oil-a.

Analitičari su u Reutersovoj anketi prognozirali da će podaci pokazati tek skroman pad zaliha nafte i značajniji pad zaliha benzina.

Izvor: seebiz.eu

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak