Božič za Bankar: Za nama je još jedna uspješna godina u kojoj smo ostali posvećeni stvaranju sigurnije budućnosti za naše klijente

“U ovoj godini kompanija bilježi kontinuirani rast premije, što potvrđuju ostvareni poslovni rezultati koji nadmašuju rezultate iz prethodne godine. Kako je polovina godine već iza nas, u narednim mjesecima ćemo nastaviti sa implementacijom provjerene strategije kako bi nastavili sa povećanjem obima poslovanja i istovremeno očuvali profitabilnost”, kazao je u intervjuu za Bankar izvršni direktor Lovćen Osiguranja Matjaž Božič.

Kako je dodao, najveću neizvjesnost trenutno predstavljaju najavljene promjene zakonskih normi u oblastima radnih odnosa, poreza i doprinosa.

“Ove promjene bi mogle imati uticaj na poslovanje, stoga ćemo pažljivo pratiti razvoj situacije i prilagođavati naše strategije kako bismo minimizirali potencijalne rizike i osigurali stabilnost poslovanja”, kazao je Božič.

Kako ocjenjujete prošlu poslovnu godinu kada je u pitanju Lovćen osiguranje? O kakvim rezultatima je riječ?

Za nama je još jedna uspješna godina u kojoj smo ostali posvećeni stvaranju sigurnije budućnosti za naše klijente, partnere i zaposlene. Napravili smo važne razvojne korake u dijelu digitalne transformacije i fokusirali smo se na unapređenje procesa rada sa željom da omogućimo svim našim klijentima   jedinstveno iskustvo u čitavom procesu.

Što se tiče finansijskih rezultata bruto fakturisana premija Lovćen grupe u prethodnoj godini iznosila je 41,8 miliona eura i bilježi rast u odnosu na prethodnu godinu na području životnih i neživotnih osiguranja, tako da smo sa 35% tržišnog učešća i dalje lideri na crnogorskom tržištu.

Kakvi su rezultati poslovanja za tekuću godinu i kakva su vam očekivanja za cijelu 2024. godinu?

U ovoj godini kompanija bilježi kontinuirani rast premije, što potvrđuju ostvareni poslovni rezultati koji nadmašuju rezultate iz prethodne godine. Kako je polovina godine već iza nas, u narednim mjesecima ćemo nastaviti sa implementacijom provjerene strategije kako bi nastavili sa povećanjem obima poslovanja i istovremeno očuvali profitabilnost.

Najveću neizvjesnost trenutno predstavljaju najavljene promjene zakonskih normi u oblastima radnih odnosa, poreza i doprinosa. Ove promjene bi mogle imati uticaj na poslovanje, stoga ćemo pažljivo pratiti razvoj situacije i prilagođavati naše strategije kako bismo minimizirali potencijalne rizike i osigurali stabilnost poslovanja.

Čime ste se vodili kada ste postavljali planove za ovu godinu, koje ciljeve ste postavili, šta će Vam biti najvažnije?

Prilikom postavljanja planova za ovu godinu, vodili smo se željom da očuvamo lidersku poziciju na tržištu i očuvamo profitabilnost. Među ključnim ciljevima su nam povećanje produktivnosti vlastite prodajne mreže, kao i razvoj komplementarnih usluga Lovćen Grupe. U želji da povećamo zadovoljstvo klijenata kroz sve kanale komunikacije, poseban fokus smo stavili na unapređenje korisničkog iskustva.

Takođe, poseban akcenat stavljamo na razvoj digitalnih servisa, optimizaciju procesa i prilagođavanje naših usluga digitalnim kanalima prodaje. Na ovaj način, želimo da omogućimo lakši i efikasniji pristup našim uslugama, te da se prilagodimo savremenim potrebama i očekivanjima korisnika. Sve ove aktivnosti su usmjerene ka postizanju održivog rasta i dugoročnog uspjeha kompanije.

Da li su u planu neke inovacije u ovoj godini bilo u oblasti novih proizvoda, prodaje, poslovanja?

Mi u Lovćen osiguranju se uvijek pitamo ko su naši klijenti i šta im pruža sigurnost. I upravo to razumijevanje da svaka situacija i svaki klijent zahtijevaju jedinstven pristup, nama je ključna prilikom kreiranja rješenja, pa su i svi naši proizvodi istinski rezultat dubokog razmišljanja o potrebama klijenata.

Tako smo primijetili da je u poslednjih nekoliko godina broj kućnih ljubimaca značajno porastao, i da je vlasnicima potrebna podrška da brinu o njima na adekvatan način. Zato smo osmislili proizvod koji pomaže vlasnicima da pruže najbolju njegu svojim ljubimcima u nepredviđenim situacijama. S ponosom nudimo jedinstveno osiguranje kućnih ljubimaca na našem tržištu.

Novo u ponudi je paketno osiguranje Biznis moj namijenjeno vlasnicima malih biznisa. U svijetu preduzetništva, svaka odluka ima uticaj na budućnost poslovanja, a znamo koliko je važno da se preduzetnici i vlasnici malih kompanija osjećaju sigurno i zaštićeno dok ostvaruju svoje poslovne planove.  Zato smo sa posebnom pažnjom kreirali proizvod namijenjen njima tako da bude fleksibilan i da omogućava klijentima da prilagode ponudu tako da savršeno odgovara njihovom poslovanju i finansijskim mogućnostima.

Kako generalno ocjenjujete tržište osiguranja u Crnoj Gori i rezultate ostvarene tokom 2023. kada je u pitanju ukupna premija? Kakvi su trendovi?

Kako na globalnom nivou tako i u Crnoj Gori,  usljed izazovne i nepredvidljive situacije, velikog rasta inflacije, troškovi osiguravača su zabilježili rast, međutim i uprkos tome tržište osiguranja u Crnoj Gori je poslovalo stabilno i solventno.

U 2023 godini osiguravajuća društva u Crnoj Gori prikupila su ukupno 119,4 miliona eura premije, što je za 10,3% više nego u prethodnoj godini. Na rast premije značajno je uticao porast broja stranih državljana  sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, a kroz povlačenje svog kapitala i  povećanje privatne potrošnje.

Najveće  učešće na tržištu osiguranja u 2023. godini i dalje imaju neživotna osiguranja sa učešćem od 80.2%.

Koje vrste osiguranja dominiraju i šta su trenutno najveći izazovi na crnogorskom tržištu osiguranja?

Dominantne vrste osiguranja na tržištu osiguranja u Crnoj Gori su osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila koje čine  36.6% ukupnog učešća tržišne premije, osiguranje života sa učešćem 18.2%, osiguranje od posledica nezgode 10.6%, ostala osiguranja imovine 9.1% i kasko osiguranje motornih vozila sa učešćem 7.6%.

Na crnogorskom tržištu osiguranja suočavamo se s nizom izazova koji zahtijevaju pažljivo razmatranje i strategiju. Jedan od ključnih izazova koje smo prepoznali i na kojem aktivno radimo kroz brojne edukativne inicijative je podizanje svijesti kod građana o važnosti osiguranja. Iako premija po glavi stanovnika raste, i dalje je znatno niža u poređenju sa evropskim zemljama. Tako je na primjer u Crnoj Gori u 2023. godini premija po glavi stanovnika iznosila 188€, dok je u Sloveniji iznosila čak 1.445€. Vjerujemo da bi reforma zakonske regulative uvođenjem obaveznih osiguranja mogla povećati svijest o važnosti osiguranja i doprinijeti sigurnijoj budućnosti.

Ekonomska nestabilnost takođe utiče na platežnu sposobnost klijenata, što dodatno smanjuje njihovu spremnost ulaganja u osiguranje.

Naš poslovni proces dodatno definišu regulatorni zahtjevi koji podrazumijevaju značajna sredstva za usklađivanje s novim propisima. Uz intenzivnu konkurenciju koja nas motiviše na inovacije i prilagođavanje ponude kako bi zadržali atraktivnost ponude, fokusirani smo na kontinuiranu edukaciju tržišta. Nastojimo unaprijediti naše usluge u skladu s razvojem normi. Naš krajnji cilj je da kroz ove napore izgradimo jače i pouzdanije tržište osiguranja u Crnoj Gori.

Sa kojim rizicima će se građani Crne Gore suočavati u narednom periodu i na šta bi posebno trebalo da obrate pažnju i u kojim segmentima im osiguranje može biti od pomoći?

Ono čemu smo svi svjedoci je da se, uslijed klimatskih promjena, poslednjih godina sve češće suočavamo sa rizicima od prirodnih katastrofa poput zemljotresa, požara, grada i oluja i slično. Ovi događaji mogu ozbiljno oštetiti  imovinu, i nanijeti ogromne štete. Zato je jako važno da građani Crne Gore postanu svjesni ovih opasnosti i zaštite svoju imovinu. Osiguranje imovine može značajno pomoći da se pokriju troškovi popravki i obnove u slučaju oštećenja uzrokovanih prirodnim katastrofama, i istovremeno omogućiti građanima mnogo brži finansijski oporavak.

Podijeli ovaj članak