Više od polovine banaka predviđa da će se prvo smanjenje kamata FED-a dogoditi u septembru

Brjne finansijske institucije snizile su očekivanja o smanjenju stopa s obzirom na podatke o tržištu rada i spor napredak u pogledu inflacije.

Početkom 2024. godine nekoliko banaka je prognoziralo pet ili više smanjenja kamatnih stopa tokom godine, dok je srednja projekcija za kreatore politike Federalnih rezervi bila smanjenje od tri četvrtine poena do kraja fiskalne godine u martu. Sada se prognoza snizila na jedno smanjenje ove godine.

Ovaj grafikon prikazuje srednjoročne prognoze smanjenja kamatnih stopa, zasnovane na izvještajima institucija preko Nicka Timiraosa iz Wall Street Journala.

Source: Visualcapitalist.com

U nastavku pogledajte banaka u vezi sa smanjenjem stopa od juna 2024.:

Source: Visualcapitalist.com

Sve u svemu, više od polovine institucija prikazanih u gornjoj tabeli predviđa da će se prvo smanjenje stope dogoditi u septembru.

Citigroup, na primjer, predviđa smanjenje stope za četvrtinu poena u septembru, novembru i decembru. U junu je banka smanjila svoje projekcije, koje su ranije zahtijevale četiri smanjenja počevši od jula. Ključni pokazatelj koji banka prati je stopa nezaposlenosti, koja je u maju polako porasla na 4%, u odnosu na 3,9% mjesec ranije. Takođe očekuje da će se inflacija nastaviti hladiti u narednim mjesecima.

Kao i Citigroup, Goldman Sachs i Nomura vide prvo smanjenje stope u septembru.

JP Morgan predviđa da će prvo smanjenje biti u novembru zbog kontinuiranog zamaha na tržištu rada. Ove godine, banka je prešla sa tri smanjenja kamatnih stopa na jedno, navodeći da bi moglo potrajati nekoliko mjeseci da se otkaže slabost radnih mjesta.

Danas su mnoge banke svjesne da, iako je inflacija umjerena, Fed pomno prati buduće inflatorne rizike. Od maja, inflacija je iznosila 3,3%, padajući dva uzastopna mjeseca nakon trenda rasta početkom 2024.

Američke kamatne stope su ostale na 5,25-5,50% od jula 2023. godine, na najvišem nivou u posljednje 23 godine. Ipak, uprkos višim troškovima zaduživanja, potrebno je više vremena nego što se očekivalo da bi se pobedila inflacija ili smanjila potrošnja potrošača. Dio razloga je to što su mnogi ljudi i korporacije zaključali niske kamatne stope viđene tokom pandemije, a utjecaj viših kamatnih stopa nije u potpunosti počeo da grizu.

Podijeli ovaj članak