Počela proizvodnja energije iz otpada koji se sakuplja sa 15 beogradskih opština

Od 1. jula ove godine zvanično je počela proizvodnja energije iz otpada prikupljenog sa teritorije 15 beogradskih opština u termoelektrani-toplani Vinča, saopšteno je iz te kompanije.

Kompletan spektar usluga (termički tretman 340.000 tona otpada godišnje) pruža se u skladu sa ugovorom o javno-privatnom partnerstvu koji je Beo Čista Energija potpisala sa Gradom Beogradom u oblasti upravljanja otpadom.

Grad Beograd je još u septembru 2017. godine potpisao 25-godišnji ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa japansko-francuskim konzorcijumom koji čine francuska Veolia Group, japanski ITOCHU i panevropski fond MARGUERITE iz Luksemburga.

Tako je nastala kompanija Beo Čista Energija, koja upravlja objektom, a zadužena je za projektovanje, izgradnju, finansiranje i upravljanje novim centrom za upravljanje otpadom u Vinči u cilju pružanja usluga zbrinjavanja i tretmana komunalnog i građevinskog otpada. .

Kako se navodi u saopštenju, Beo Čista Energija, zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB). ), izgradio nekoliko novih postrojenja, među kojima je i elektrana za komunalni otpad, u cilju pružanja usluga upravljanja komunalnim otpadom, njegovog tretmana, ponovne upotrebe i odlaganja.

„Dobijanjem zelene električne i toplotne energije termičkom obradom do 340.000 tona godišnje (43,6 t/h) komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada obezbijediće se električna energija za pet odsto, a toplotna energija za 10 odsto domaćinstava u Beogradu“, navodi Beo Cista Energija.

Osim toga, tretmanom otpada značajno će se smanjiti količina otpada deponovanog na deponijama, što će, uz prikupljanje i prečišćavanje procjednih voda sa deponija, kao i ponovnu upotrebu prerađenog građevinskog otpada i otpada od rušenja, doprinijeti mjerljivom poboljšanju ekoloških uslova u Beogradu i smanjenje emisije gasova staklene bašte za 210.000 tona ekvivalentnog ugljen-dioksida (CO2) godišnje.

„Pripremajući se za EXPO 2027, od 1. jula 2024. Beograd je postao ravnopravna prestonica sa ostalim evropskim gradovima koji su odgovorni za svoju životnu sredinu. “Gradska uprava Grada Beograda od danas koristi komunalni otpad za proizvodnju toplotne i električne energije, pokazujući time da je odgovorna prema građanima, gradu Beogradu i Republici Srbiji”, rekla je sekretar Sekretarijata. za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Generalni direktori Beo Čista Eenergija Vladimir Milovanović , Aleksandar Obradović i Katsuhiko Hošikava istakli su da se ova kompanija suočila sa brojnim izazovima tokom izgradnje projekta, ali da sada mogu da pružaju usluge upravljanja komunalnim otpadom u Beogradu „na način da postižu mnoge ekološke beneficije, koji je glavni grad Srbije sa ovim najsavremenijim postrojenjima za tretman i upravljanje otpadom“, izdvaja ga od ostalih gradova u regionu.

Izvor: NovaEkonomija.rs

Podijeli ovaj članak