Đeljošaj: Sa kolegama iz Vlade Srbije imamo konsultacije u vezi ograničenja izvoza ulja u Crnu Goru

Vlada Crne Gore nije formalno informisana o ograničenju izvoza ulja iz Srbije u Crnu Goru, međutim trenutno sa kolegama iz Vlade Srbije imamo konsultacije kako bi utvrdili argumentovane činjenice posredstvom CEFTA mehanizama.

Ovo je za „Vijesti“ kazao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore je prenijela interesovanje ka Vladi Srbije kako bi dobili odgovore da li je donijeta neka zvanična odluka Vlade Srbije o obustavi ili ograničavanju izvoza ulja.

„Informacija kojom raspolažemo je da ćemo odgovor dobiti nakon internih konsultacija u Vladi Srbije tokom sjutrašnjeg dana. Dalje korake, Vlada Crne Gore će odrediti kada budemo imali sve potrebne zvanične informacije i podatke. Kako ne bi došlo do nestašice zaliha ili enormnog rasta cijena ulja u Crnoj Gori, Ministarstvo ekonomskog razvoja trenutno radi potrebne analize u dijelu rezultata koje je akcija ograničavanja marži imala na tržište u Crnoj Gori i reagovaće blagovremeno“, rekao je Đeljošaj.

On je poručio da će jul i avgust ove godine biti bez limitiranih marži na osnovne proizvode (brašno, šećer, ulje i so).

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, Đeljošaj je zvao direktno ministra trgovine Srbije Tomislava Momirovića u vezi ovog pitanja kako bi dobio dodatne informacije.

„Vijesti“ su danas objavile da crnogorski trgovci i uvoznici od prošle sedmice otežano nabavljaju jestivo suncokretovo ulje iz Srbije. Naime, crnogorski trgovci i uvoznici od prošle sedmice otežano nabavljaju jestivo suncokretovo ulje iz Srbije zbog čega će Ministarstvo ekonomskog razvoja uputiti pitanje vlastima u ovoj susjednoj državi da li je donijeta zvanična odluka o zabrani izvoza ulja ili neka druga mjera, saznaju “Vijesti”.

Nekoliko crnogorskih trgovaca i proizvođača hrane kazalo je “Vijestima” da su prošle sedmice od svojih dobavljača iz Srbije obaviješteni da im više ne mogu prodavati ulje jer je donijeta odluka o zabrani izvoza tog proizvoda. To se odnosi i na količine koje su već bile ugovorene, a izvor “Vijesti” kaže i da je jedan kontigent ulja u četvrtak vraćen s granice u Srbiju.

Crna Gora 92 odsto potreba za suncokretovim uljem pokriva uvozom iz Srbije, pa bi ova zabrana mogla da ugrozi snabdijevanje ovim proizvodom, ali i da poveća njegove cijene na domaćem tržištu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak