Da li Bajden razmatra povlačenje iz trke, i da li donatori demokrata već mjerkaju Kamalu Haris?

Predsjednik Džo Bajden rekao je svom ključnom savezniku da se njegova kampanja za ponovni izbor za predsjednika, a protiv  Donalda Trampa, možda neće nastaviti ako ne uspije ugušiti zabrinutost oko svoje sposobnosti da obavlja dužnost u narednim danima, prvi je objavio The New York Times u srijedu.
Neimenovani izvor rekao je da Bajden i dalje želi da ide u trku za predsjednika, ali je svjestan da njegovi nadolazeći javni nastupi moraju proći dobro, nakon njegove razorne predsjedničke debate s Trampom prošle sedmice.

“Zna, da ako bude imao još dva takva “fijasko” događaja, mi smo definitvno na drugom mjestu”, rekao je njegov saradnik, prema Timesu.

Times je takođe citirao jednog od Bidenovih glavnih savjetnika, takođe anonimno, koji je rekao da je predsjednik “dobro svjestan političkog izazova kojim se suočava”.

Kasnije u srijedu, i CNN je objavio da je Bajden priznao svoju lošu poziciju, u sličnom razgovoru sa saradnikom. “On vidi trenutak. On je bistrog pogleda”, rekao je taj izvor za CNN.

Nije bilo jasno jesu li ta dva medija izvještavala o istom razgovoru, sa istim saradnikom. CNBC i NBC News nijesu nezavisno potvrdili izvještaje.

Portparol  Bijele kuće Andrew Bates oštro je demantovao izvještaj Timesa.

“Ta je tvrdnja apsolutno netačna”, napisao je Bates na X. “Da nam je New York Times dao više od 7 minuta za komentar, rekli bismo im to.”

Prijavljeni razgovori došli su usred tekućih posljedica načina Bajdenove debate. 81-godišnji aktualni predsjednik borio se da artikuliše svoje stavove i da se odupre tvrdnjama svog 78-godišnjeg suparnika.ž Trampa.

Bajdenov nedostatak energije i usredsređenosti na raspravu podstakao je široku paniku među njegovim saveznicima i donatorima, od kojih sve veći broj sada razmišlja treba li se Bajden povući iz utrke.

Veliki dio ove tjeskobne rasprave vrtio se oko toga može li  sada potpredsjednica Kamala Haris stati na Bajdenovo mjesto, kao izbor Demokratske stranke.

CNBC je u srijedu objavio da je grupa donatora prethodnih političkih kampanja Harisove – za predsjednicu 2020., za Senat 2016. i državnu dužnost prije toga – počela privatno smišljati strategiju o tome kako najbolje pozicionirati sadašnju potpredsjednicu da brzo smanji ikakvu konkurenciju za nominaciju Demokrata, ako Bajden odustane.

Iako je nekoliko demokrata javno pozvalo Bajdena da se povuče, predsjednici glavnih političkih saveznika na Kongresu, uključujući zastupnike Nensi Pelosi i Džejmsa Klajburna, odbili su braniti Bajdenov učinak i umjesto toga rekli da je rasprava pokrenula legitimna pitanja o predsjednikovoj podobnosti za još četiri godina na dužnosti .

Bajden bi se trebao sastati s demokratskim guvernerima kasno večeras  u Bijeloj kući, kako bi ih uvjerio u svoju sposobnost da nastavi kao kandidat stranke.

On bi takođe trebao sjesti i imati razgovor jedan na jedan sa Georgeom Stephanopoulosom iz ABC Newsa u petak. Međutim, intervju neće biti emitovan uživo. Prvi isječak biće emitiran u petak, produženi intervju zakazan za nedjelju, objavio je ABC.

 

Podijeli ovaj članak