Analitičari: Bitcoin ove godine vjerojatno ruši rekord

Bitcoin nije dostigao vrh svog trenutnog ciklusa aprecijacije i vjerovatno će premašiti rekordnu vrijednost već ove godine, prema istraživačkom izvještaju koji je u utorak objavio CCData.
Bitcoin je u martu dostigao najvišu vrijednost svih vremena od preko 73.700 dolara, ali se od tada trguje u rasponu između 59.000 i 72.000 dolara.

Putovanje do rekordne visine u martu uvelike je podstaknuto odobrenjem i pokretanjem promptnih bitcoin fondova kojima se trguje na berzi ili ETF-ova u SAD-u u januaru. Oni su do danas privukli neto prilive od oko 14,41 milijarde USD, prema CCData-i, piše CNBC.

ETF-ovi omogućavaju ulagačima kupnju proizvoda koji prate cijenu bitcoina bez posjedovanja temeljne kriptovalute. Zagovornici kriptovalute kažu da je to pomoglo u legitimizaciji klase imovine i olakšalo uključivanje većih institucionalnih ulagača.

“Ciklus” bitcoin se odnosi na razdoblje u kojem se digitalna valuta penje na novi rekord, zatim ponovo pada i ulazi u medvjeđe tržište ili “kripto zimu”. Ovi ciklusi – od kojih su tri dovršena od lansiranja bitcoina – uglavnom su slijedili sličan obrazac.

To je fokusirano na događaj koji se zove prepolovljenje, tokom kojeg se nagrada za rudare prepolovljuje, smanjujući ponudu bitkoina na tržištu.

Tipično, prepolovljavanje se često događa mjesecima prije nego što bitcoin dosegne najviši nivo svih vremena u ciklusu. Ovaj trenutni ciklus je drugačiji. Bitcoin je porastao na najnoviji rekord prije nego što se prepolovio zbog rasta oko ETF-ova u SAD-u.

Budući da se bitkoin trguje unutar raspona nakon najvišeg nivoa svih vremena, mnogi su kapitalizirali li kriptovalutu dosegla vrh trenutnog ciklusa.

Izvještaj komapnije CCData, koja je istraživala instorijske nivoe kretanja cijene bitcoina, sugerisalo je da može doseći novu visinu. Firma za podatke i istraživanje rekla je da su istorijski trendovi pokazali da je događaj prepolovljenja uvijek prethodio razdoblju ekspanzije cijena koje može trajati od 366 dana do 548 dana “prije nego što se postigne vrh ciklusa, pri čemu svako prepolovljenje doživljava duži ciklus od prethodnog , zbog sazrijevanja klase imovine i smanjene volatilnosti.”

Posljednje prepolovljenje bitcoina dogodilo se 19. aprila ove godine, tako da ti istojiki vremenski okviri tek trebaju proći.

-Štaviše, primijetili smo da smo tokom aktivnosti trgovanja na centraliziranim berzama gotovo dva mjeseca nakon događaja prepolovljenja u prethodnim ciklusima, koji izgleda odražava ovaj ciklus. To sugeriše da bi se sadašnji ciklus mogao proširiti dalje u 2025.”, navodi CCData.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak