Uprkos EURO fijasku, Fudbalskom savezu Srbije još pola miliona eura iz budžetske rezerve, od države već dobili 12,5 miliona

Samo nedjelju dana nakon što je Srbija ispala sa Evropskog prvenstva u fudbalu, na kom nije uspjela da ostvari nijednu pobjedu, Fudbalskom savezu Srbije dodijeljeno je još 59 miliona dinara (oko pola miliona eura) iz tekuće budžetske rezerve za „redovan rad“.

Kako se navodi u Službenom glasniku gdje je ovo rješenje objavljeno, ovih 59 miliona daje se „radi obezbjeđivanja finansijske pomoći potrebne za redovan rad Fudbalskog saveza Srbije“.

Novac koji se daje savezu je prvobitno, u budžetu za 2024, bio raspoređen Ministarstvu finansija za novčane kazne i penale po rješenju sudova. Međutim sada se taj iznos prenosi u tekuću budžetsku rezervu i potom raspoređuje Generalnom sekretarijatu Vlade, na ime dotacije FSS-u. Kako navodi Novaekonomija.rs, FSS je i ranije dobijao višemilionsku pomoć iz tekuće budžetske rezerve. Krajem marta, FSS-u je preko Generalnog sekretarijata Vlade preusmjereno 378 miliona dinara (oko 3,2 miliona eura) iz tekuće budžetske rezerve.

Krajem novembra savez je dobio 211,5 miliona dinara (1,8 miliona eura), a u septembru 235 miliona dinara (oko dva miliona eura). Aprila 2023. je tom savezu dodijeljeno 298 miliona dinara (oko 2,5 miliona eura), a krajem marta 2023. godine još 295 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.

Mimo redovnog budžeta dobili 12,5 miliona eura od države

Ukupno, u posljednjih malo više od godinu dana, Fudbalski savez Srbije dobio je od države najmanje 12,5 miliona eura mimo svog redovnog budžeta.

Fiskalni savet u svojim izvještajima redovno ukazuje na višegodišnju (lošu) praksu da se na poziciji dotacije nevladinim organizacijama Generalnog sekretarijata Vlade, prvobitnim budžetom planira simboličan iznos (primjer, za 2023. godinu svega 20 miliona dinara), koji se zatim u toku godine, van redovne budžetske procedure, diskreciono dopunjuje preko budžetske rezerve, obično sa dvije do tri milijarde dinara.

Izvor: Nova ekonomija.rs

 

Podijeli ovaj članak