Presuda za porodiljsko u sportu, u slučaju Milene Raičević: Klub mora da joj isplati sve zarade

"Izgubljeno povjerenje" i presuda: Milena Raičević i Bojana Popović

Evropski arbitražni rukometni sud u Beču usvojio je u cjelosti tužbeni zahtjev igračice Milene Raičević i 17.06.2024. godine donio presudu po kojoj je ŽRK Budućnost u obavezi da joj isplati sve neisplaćene zarade za sezonu 2020/21 sa zakonskom zateznom kamatom počev od 01. avgusta 2021, saopštio je njen advokat Miloš Vukčević.

Budućnost je u novembru prošle godine suspendovala tadašnju kapitenku Milenu Raičević i poslala je u svoju filijalu, Rudar, sve dok nije raskinula ugovor i potom potpisala za Rapid iz Bukurešta.

– Podsjećam da je ŽRK Budućnost odbijala da isplati zarade mom vlastodavcu za vrijeme održavanja trudnoće i porodiljskog odsustva, tvrdeći da na to nema pravo jer u tom periodu nije igrala i nastupala za klub. Presuda je konačna i obaveza je Kluba da postupi po istoj u roku od 15 dana od dana donošenja, koji rok ističe danas 2. jula 2024. godine. Očekujem od rukovodstva ŽRK Budućnost Bemax da postupe po Presudi, te ih podsjećam da su javno, putem više medija, obećali da će ispoštovati presudu Evropskog arbitražnog rukometnog suda u Beču u slučaju igračice Milene Raičević, pa ne sumnjam da će se kao odgovorno i profesionalno rukovodstvo kluba držati javno obećane riječi i postupiti po Presudi – naveo je Vukčević.

– Iskreno se nadam se da neće biti potrebe da u okviru Evropske rukometne federacije pokrećem mehanizme prinudnog izvršenja Presude, koje mi shodno EHF pravnim pravilima stoje na raspolaganju – naglasio je Vukčević.

Budućnost je u novembru prošle godine prvo oduzela kapitensku traku Mileni Raičević, a onda je poslala u filijalu Rudar nakon što je tužila kluba zbog neisplaćenih zarada u sezoni 2020/2021, kada je bila trudna. Iz Budućnosti su tada naveli da je ugovor zaključen za vrijeme mandata nekadašnje predsjednice kluba Radmile Petrović za sezonu 2020/21.

„Potraživanja koja su predmet sudskog postupka smatramo neosnovanim, jer Raičević u navedenoj sezoni nije mogla u potpunosti da ispunjava svoje ugovorne obaveze, time ni da sada traži izmirivanje obaveza u cjelosti”, objavila je tada Budućnost.

Nakon tužbe, ni selektorka Bojana Popović više nije pozivala Milenu Raičević u reprezentaciju Crne Gore, zbog, kako je selektorka tada kazala, “izgubljenog povjerenja poslije svega što se dešavalo”.

-Povjerenje mi je prvo i osnovno čime se vodim kad je teren u pitanju i saradnja. Nemam ništa protiv Milene, ali moja odluka je čista, profesionalna i mislim da ostale djevojke u ovom trenutku mogu da odgovore mojim zadacima mnogo bolje”, istakla je tada Popovićeva.

Podijeli ovaj članak