Lagard: ECB-u treba vremena da procijeni inflatorne nesigurnosti

Evropska centralna banka još nema dovoljno dokaza o prijetnji od inflacije, rekla je predsjednica Kristin Lagard, kao i njen vodeći ekonomista – pothranjujući očekivanja da će sa smanjenjem kamata pauzirati ovog mjeseca.

Budući da je tržište rada u eurozoni snažno, ECB ima vremena za procjenu pristiglih informacija, rekla je Lagard u ponedjeljak u Sintri, Portugalija, gdje je otvorila godišnji forum centralnog bankarstva ECB-a.

Govoreći u utorak za Bloomberg TV, glavni ekonomista Philip Lane rekao je da nivo inflacije u junu neće biti dovoljan za potpunu procjenu cijena usluga koje se pomno prate.

“Još se uvijek suočava sa nekoliko neizvjesnosti u vezi s budućom inflacijom, posebno u smislu kako će se razvijati veza između profita, plata i produktivnosti i hoće li gprivreda biti pogođena novim šokovima na stranim ponudama”, rekla je Lagard. “Trebaće nam vremena da prikupimo dovoljno podataka kako bismo bili sigurni da su rizici inflacije iznad ciljnog nivoa prošli.”

Primjedbe upućuju na to da se preferira zadržavanje troškova nepromijenjenima, kada se ECB sastane ovog mjeseca. Od početnog smanjenja u junu, ulagači su od Lagard tražili naznake o tome koliko će brzo stope biti snižene – i hoće li politička drama u njenoj domovini na bilo koji način uticati na monetarnu politiku.

Govor od ponedjeljka ne spominje Francusku – niti nudi konkretne smjernice o budućem putu ECB-a, a Lagard je ponovila svoju predanost donošenju odluke kako podaci budu pristizali.

“Snažno tržište rada znači da možemo uzeti vremena za prikupljanje novih informacija, ali takođe moramo imati na umu činjenicu da su izgledi rasta i dalje neizvjesni”, rekla je. “Sve ovo podupire našu odlučnost da zavisimo o podacima i da odluke o politici donosimo na sastanku.”

Lagard je rekla da je procjena dužnosnika o izgledima inflacije “utemeljena, ali nije ograničena na naše projekcije” – protiveći se špekulacijama među analitičarima da će ECB razmatrati promjenu stope samo na tromjesečnim sastancima kada nove prognoze budu dostupne.

 

 

Podijeli ovaj članak