I Njemci se odriču gotovine

Vezanost Njemaca za gotovinu topi se iz godine u godinu, tako da je 2023. godine samo 51 odsto svih plaćanja obavljeno novčanicama i kovanicama, objavila je u ponedjeljak Bundesbanka.
Centralna banka je u sveobuhvatnoj redovnoj studiji o platnim navikama Njemaca navela da je to sedam procentnih poena manje nego u prethodnom izdanju iz 2021. godine.

Plaćanja debitnim karticama su u porastu, njihovo korišćenje je pet odsto na 27 odsto. Sve je učestalije i plaćanje pametnim uređajima, uz rast od četiri posto, te proširenje na šest posto svih transakcija.

Po vrijednosti plaćanja, debitna kartica sa udjelom od 32 odsto prvi put je prestigla gotovinu, čime je pokriveno 26 odsto prometa. To takođe znači da ljudi plaćaju veće iznose karticama.

Više od dvije petine ispitanika, njih 44 odsto, reklo je da preferira debitne kartice za plaćanje.

Bezgotovinsko plaćanje općenito je sve raširenije. Naime, 80 posto svih plaćanja može se izvršiti karticom ili telefonom, 20 posto više nego 2021. godine.

Uprkos tome, postoji prostor za dalje širenje prakse bezgotovinskog plaćanja, rekao je predsjednik Bundesbanke Burkhard Balz (Balz).

Napomenuo je da je skoro četvrtina ispitanih izjavila da im se dešavalo da nešto ne mogu platiti karticom ili telefonom.

Tokom pandemije, njemački potrošači brzo su se okrenuli plaćanju karticama. Međutim, u ovoj oblasti Njemačka još uvijek zaostaje za drugim zapadnim zemljama.

Njemci se drže gotovine jer ne žele da se odreknu privatnosti plaćanja, navodi Bundesbanka. Prema mišljenju većine ispitanika, brzina i jednostavnost idu u prilog bezgotovinskom plaćanju.

Izvor : Seebiz

Podijeli ovaj članak