Anžur za Bankar: Letimo ka rekordnom broju destinacija od osnivanja kompanije

“Jedan od strateških prioriteta kompanije je širenje flote kupovinom aviona. U kompaniji kontinuirano pratimo ponudu tržišta koja je do sada iz različitih razloga bila relativno ograničena, ali ulažemo sve napore da treći avion bude u našem vlasništvu što prije”, kazao je u intervjuu za Bankar direktor nacionalne avio kompanije TO Montenegro Mark Anžur.

Kako je dodao, Air Montenegro bilježi i porast u broju prevezenih putnika u periodu od početka godine zaključno sa junom.

“Od januara do juna ove godine u redovnom saobraćaju prevezli smo 171 000 putnika i tako ostvarili porast od 16% u odnosu na 148 000 prevezenih putnika u istom periodu prošle godine”, kazao je Anžur.

Koliko linija i prema kojim destinacijama trenutno leti Air Montenegro?

Air Montenegro ove ljetnje sezone leti ka 16 destinacija u redovnom saobraćaju. Sa aerodroma Tivat letimo ka Bakuu, Beogradu, Brnu, Istanbulu, Izmiru, Ljubljani i Pragu, dok se redovan saobraćaj iz Podgorice obavlja ka sledećim destinacijama: Beograd, Bratislava, Cirih, Kopenhagen, Frankfurt, Istanbul, Ljubljana, Lion, Nant, Ostrava, Pariz i Rim. Air Montenegro obavlja i serije čarter letova ka Češkoj, Jermeniji, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Da li je taj broj manji ili veći u poređenju sa prošlom godinom?

Kompanija je ove godine povećala broj destinacija ka kojima saobraća u odnosu na prošlu godinu, pa 2024. godine letimo ka rekordnom broju destinacija od osnivanja kompanije. Za razliku od 2023. godine, Air Montenegro ovog ljeta ne leti ka Sarajevu i Banja Luci, dok je lista ostalih destinacija ka kojima saobraćamo ostala nepromijenjena uz uvođenje tri nove linije: Tivat-Baku, Tivat-Izmir i Podgorica-Ostrava. Važno je napomenuti da je liniju Tivat-Baku Air Montenegro po prvi put uveo ove godine, i time dodatno doprinosimo boljoj, kako turističkoj tako i ekonomskoj povezanosti dvije zemlje. Linijom ka Izmiru smo ovog ljeta ojačali našu poziciju na turskom tržištu, pored postojećih letova ka Istanbulu iz Tivta i Podgorice tokom cijele godine. Ostrava je treća destinacija ka kojoj saobraćamo u Češkoj, pored linija ka Pragu i Brnu. Dodatno, prema ovoj destinaciji obavljamo i čarter saobraćaj, pa tako ka Češkoj letimo svakog dana osim petka. Postojeće direktne konekcije ka Češkoj ističu našu posvećenost i izvrsnu avio povezanost naše dvije zemlje.

Da li se planira uvođenje dodatnih linija i prema kojim destinacijama?

Proširivanje ponude destinacija je naš cilj i u narednom periodu, a u ovom trenutku smo u fazi analize potencijalnih tržišta i razmatranja destinacija za 2025. godinu.

Da li planirate kupovinu ili iznajmljivanje novog aviona u bliskoj budućnosti kako bi povećali broj operacija? Koliko je to realno očekivati?

Jedan od strateških prioriteta kompanije je širenje flote kupovinom aviona. U kompaniji kontinuirano pratimo ponudu tržišta koja je do sada iz različitih razloga bila relativno ograničena, ali ulažemo sve napore da treći avion bude u našem vlasništvu što prije.

Koliki broj prevezenih putnika je na nedjeljnom/mjesečnom nivou i koliki je u poređenju sa prošlom godinom?

Air Montenegro bilježi porast u broju prevezenih putnika u periodu od početka godine zaključno sa junom. Od januara do juna ove godine u redovnom saobraćaju prevezli smo 171 000 putnika i tako ostvarili porast od 16% u odnosu na 148 000 prevezenih putnika u istom periodu prošle godine. Broj putnika prevezenih u čarter saobraćaju za period od januara do juna ove godine u odnosu na prošlu je opao za 45%, na šta su primarno uticale geopolitičke prilike i nepredviđenja situacija na tržištu Izraela, koja je uslovila otkazivanje letova ka Tel Avivu i dodatno redukovanje reda letenja.

U ukupnom saobraćaju smo u periodu od januara do juna prevezli 191 000 putnika, i tako ostvarili porast u u ukupnom broju prevezenih putnika od 4,5%, u odnosu na 182 446 putnika prevezenih u istom periodu 2023. godine.

Koliki je prihod kompanije u prva dva kvartala i da li je veći ili manji u poređenju sa istim periodom prošle godine? Koliki je očekivani prihod do kraja ove godine?

Uprkos geopolitičkoj situaciji koja je uzrokovala obustavu letova naše kompanije ka Tel Avivu, očekuje se da će kompanija nastaviti trend pozitivnog poslovanja i u 2024. godini. Prihod kompanije od početka 2024. godine, zaključno sa junom iznosi 18.55 miliona eura, dok je u 2023. godini za isti period kompanija prihodovala 20.33 miliona eura. Na pomenuti rezultat je uticala nepovoljna situacija u Izraelu, odnosno, otkazivanje letova ka Tel Avivu što je uzrokovalo dodatno redukovanje reda letenja. Uzimajući u obzir sve pomenute okolnosti u kompaniji za ovu godinu očekujemo prihod u iznosu od 56.84 miliona eura, koji će nadmašiti prošlogodišnji prihod koji je iznosio 52.89 miliona eura.

Početkom juna ste na aerodromu Podgorica pokrenuli direktnu prodaju karata. Šta tačno taj proces podrazumijeva i koliko je koristan i značajan korisnicima?

Otvaranje šaltera kompanije na aerodromu Podgorica označava prelazak sa pružanja usluga putnicima od strane eksternog partnera, na direktnu brigu o putnicima od strane Air Montenegra. Tako se od 1. juna na našem šalteru u Podgorici putnici mogu direktno obratiti predstavnicima kompanije. Na ovaj način nastojimo da dodatno osnažimo vezu sa putnicima i unaprijedimo korisničko iskustvo kroz direktnu brigu i podršku našim putnicima.

Želimo podsjetiti da šalter kompanije pruža mogućnost kupovine karata gotovinom ili kreditnom karticom na licu mjesta, pored već postojeće online kupovine karata putem našeg sajta www.airmontenegro.com.

 

Air Montenegro je nedavno sa predstavnicima žičare „Kotor-Lovćen” potpisao ugovor o saradnji. Zašto je taj ugovor značajan i šta tačno podrazumijeva?

Saradnja nacionalnog avio prevoznika sa žičarom ‘’Kotor-Lovćen’’ će ujedinjenim snagama ova dva nacionalna brenda značajno doprinijeti promociji i upotpunjavanju turističke ponude Crne Gore. Naše dvije kompanije sklopile su ugovor o međusobnoj saradnji koja će promocijom ponuda koje pružamo dati posjetiocima Crne Gore sveobuhvatan uvid u usluge i proizvode koje nude, ne samo naše dvije kompanije već i država. Kroz ovu saradnju, nastojimo unaprijediti iskustvo posjetilaca i istaći raznolikost naših ponuda.

Kompanija je 10. juna obilježila tri godine od prvog komercijalnog leta. Kako ocjenjujete ovaj period od tri godine kada je u pitanju poslovanje kompanije? Šta se promijenilo od tada i kakvi su planovi za naredni period?

Kompanija se kontinuirano razvija, a u prilog tome govori činjenica da smo sa pet destinacija u prvoj godini obavljanja operacija broj destinacija ka kojima saobraćamo povećali na 16 destinacija u ovoj godini. Broj prevezenih putnika godišnje je, takođe, kontinuirano rastao, pa smo u 2022. godini prevezli 362 810 putnika, odnosno, 250 000 putnika više nego 2021. godine. Prošle godine je kompanija zabilježila rast od 31% u broju prevezenih putnika u odnosu na 2022. godinu i prevezla 475 389 putnika.  Očekuje se da ćemo ove godine prevesti 540 000 putnika, odnosno, 13% putnika više nego 2023. godine. Od prvog komercijalnog leta do juna ove godine Air Montenegro je prevezao 1.18 miliona putnika.

Važno je napomenuti da je nakon svega tri godine od osnivanja, Air Montenegro prošle godine ostvario pozitivan finansijski rezultat, što je jedan od ciljeva kompanije i za ovu godinu.

Podijeli ovaj članak