Spajić: Uskoro Fiskalna strategija sa Evropom sad 2; Fond PIO kao do sada, drugog stuba još nema

Fiskalna strategija biće pripremljena i ponuđena javnosti na raspravu u narednih 15-20 dana, i sadržaće sve mjere fiskalne politike 44. Vlade, uključujući „Evropu sad 2“ – navodi se  u odgovoru premijera Milojka Spajića na poslaničko pitanje Miluna Zogovića.

Spajić je u odgovoru naveo i da doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje neće biti ukinuti već umanjeni, dok će Fond penzijskog i invalidskog osiguranja apsolutno nastaviti da funkcioniše kao i do sada, kada se finansiranje penzija vrši u sklopu prvog penzionog stuba.

-U dogledno vrijeme, kao što je to u određenim krugovima u javnosti prezentovano, ne planiramo korišćenje drugog (II) penzionog stuba koji podrazummijeva da zaposleni vrši uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje – naveo je on.

Zogović ga je pitao i da li su neosnovane medijske najave da je ukidanje penzijskih doprinosa i reforma Fonda PIO neophodan preduslov za punu implementaciju programa „Evropa sad 2“

Spajić je u odgovoru podsjetio da su, prilikom povećanja minimalne penzije na 450 eura, od dijela poslanika, čuli da to nije održivo, da ćemo ga finansirati iz zaduženja, iz povećanja opšte stope PDV-a, iz prodaje Elektroprivrede i sl.

-Danas, nakon isplate uvećane penzije za pet mjeseci ove godine, svjedočimo da su sva ta „predviđanja“ bila netačna. Za period januar-maj ostvaren je suficit budžeta dok su prihodi veći kako od prošle godine tako i od planiranih. Nijedan cent zaduženja nije niti će biti iskorišćen za potrebe isplate penzija ili bilo kojeg drugog tekućeg troška već isključivo za otplatu starih dugova i finansiranje infrastrukturnih projekata – navodu se u odgovoru

On je kazao da su prethodne mjesece, uporedo sa izuzetno intenzivnim aktivnostima usmjerenim na dobijanje IBAR-a posvetili izradi Fiskalne strategije koja se donosi za period trajanja mandata Vlade, a koju shodno Zakonu o budžetu i fisklanoj odgovornosti usvaja Skupština.

-Poštujući zakonske propise, Fiskalnu strategiju, koju Crna Gora nema još od 2021. godine, pripremićemo i ponuditi cjelokupnoj javnosti na raspravu u narednih 15-20 dana. Upravo Fiskalna strategija sadržaće sve mjere fiskalne politike 44. Vlade, uključujući „Evropu sad 2“. „Evropa sad 2“ u svojoj osnovi sadrži viziju smanjenja poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade, te samim tim zahtijeva poštovanje socijalnog dijaloga odnosno donošenje odluka na bazi tripartitnog dijaloga Vlade, sindikata i poslodavaca. Na kraju, Fiskalnu strategiju usvaja Skupština, pa ovakve reforme moraju zavrijediti opštu društvenu saglasnost, koju smo postigli i prilikom usvajanja programa „Evropa sad 1“ – navodi se u Spajićevom odgovoru.

U dijelu Zogovpićevog  pitanja, da li sprovođenje ovog programa podrazumijeva ukidanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i reformu Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Spajić je, pod punom odgovornoštu naveo: “doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje neće biti ukinuti već umanjeni dok će Fond penzijskog i invalidskog osiguranja apsolutno nastaviti da funkcioniše kao i do sada kada se finansiranje penzija vrši u sklopu prvog penzionog stuba”.

U dogledno vrijeme, kao što je to u određenim krugovima u javnosti prezentovano, ne planiramo korišćenje drugog (II) penzionog stuba koji podrazumijeva da zaposleni vrši uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje – navodi se u odgovoru.

Ćinćur: Kojom magijom do 1.000 eura neto, a da bruto plate ostanu nepromjenjene

U odgovoru na pitanje  poslanice Radinke Ćinćur da objasni reformu penzionog sistema koju namjeravaju da sprovedu, Spajić je podjetio kako je Evropa sad 2 kao i Evropa sad 1 usmjerena na smanjenje poreskog opterećenja na zarade, kako bi se poslodavcu smanjio fiksni trošak rada, a ujedno omogućilo povećanje minimalne i prosječne zarade.

-Smanjenje doprinosa na penzijsko i invalidsko osiguranje ne podrazumijeva uvođenje II stuba penzionog sistema, niti uplaćivanje penzionog staža od strane zaposlenog. Reforma koju ćemo sprovesti podrazumijeva nastavak finansiranja penzija preko I stuba odnosno Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i do sada. Da budete potpuno bezbrižni, nijedna mjera koju predloži ova Vlada neće ugroziti nijednog zaposlenog, a posebno ne penzionere i penzioni sistem, kao ni državni budžet – poručio je Spajić, u odgovoru na pitanje poslanice Ćinćur, koju je  zanimalo i koji su to mehanizmi pomoću kojih Vlada planira doći do minimalne zarade u iznosu od 700 € za svakog zaposlenog Crnoj Gori, odnosno kako će izvesti tu „magiju“ da imamo prosječne neto plate od 1000 eura a da nam bruto plate ostanu nepromijenjene, odnosno najniže u regionu, i kako će se to reflektovati na penzioni fond.

Premijerski sat danas nije održan

Iako je trebalo da premijer Milojko Spajić odgovara na pitanja poslanika, Premijerski sat danas nije održan.

DPS je blokirao govornicu i onemogućio da Spajić govori, uz obrazloženje da to čine u znak protesta jer Spajić ne poštuje ni parlament ni građane Crne Gore. Poručili su da će Spajić kad ga oni pozovu, a ne kad on hoće.

Šef parlamenta Andrija Mandić je prekinuo sjednicu i najavio da će novi Premijerski sat biti održan 19. jula.

 

 

 

Podijeli ovaj članak