Propala bitcoin berza Mt. Gox vraća korisnicima tokene u vrijednosti 9 milijardi dolara: Investitori su zbunjeni

Bitcoin​ berza koja je propala prije 10 godina nakon što je hakovana trebala bi korisnicima vratiti tokene u vrijednosti od više milijardi dolara – i to je zabrinulo investitore.

Za nekoliko dana bankrotirana bitcoin mjenjačnica Mt. Gox sa sjedištem u Tokiju počeće da vraća hiljadama korisnika tokene u vrijednosti od skoro 9 milijardi dolara. Platforma je propala 2014. nakon niza pljački koje su je koštale u rasponu od 650.000 do 950.000 bitkoina, ili više od 58 milijardi dolara, po trenutnim cijenama.

Isplata slijedi nakon dugotrajnog stečajnog procesa koji uključuje višestruka kašnjenja i pravne vratolomije.

U ponedeljak je upravnik koji nadgleda stečajni postupak berze rekao da će raspodela za oko 20.000 poverilaca firme početi početkom jula. Isplate će biti u mješavini bitcoina i bitcoin gotovine, ranog oblika originalne kriptovalute.

Iako je ovo dobra vijest za žrtve hakovanja koje su provele godine čekajući, cijena bitkoina je prošle sedmice pala na 59.000 dolara, u drugom najgorem sedmičnom padu na tržištu kriptovaluta u godini.

Pritisak na bitcoin bi mogao porasti

Mt. Gox – skraćenica za “Magic: The Gathering Online Exchange” – nekada je bila najveća spot bitcoin berza na globalnom nivou, tvrdeći da obavlja oko 80% svih globalnih trgovina dolarima za bitcoin.

Kada je ugašen u februaru 2014., bitcoin je vrijedio oko 600 dolara.

Danas se najveća svjetska kriptovaluta trguje po cijeni od oko 61.000 dolara. To znači da su korisnici koji su odlučili da im se nadoknadi u samoj kriptovaluti, a ne u gotovinskom ekvivalentu – vidjeli su da je vrijednost njihovih kovanica porasla za preko 10.000% u posljednjoj deceniji.

John Glover, glavni investicioni direktor kompanije za kripto pozajmljivanje Ledn, rekao je za CNBC da će se neočekivani prihodi za korisnike Mt. Goxa vjerovatno pretvoriti u ogromnu prodaju bitkoina jer investitori žele da zadrže dobitke.

„Mnogi će očigledno unovčiti i uživati ​​u činjenici da je njihova imovina zaglavljena u bankrotu Mt. Goxa bila najbolja investicija koju su ikada napravili“, rekao je Glover, koji je ranije bio izvršni direktor u Barclaysu. „Neki će očigledno izabrati da uzmu novac i pobegnu“, dodao je Glover.

James Butterfill, šef istraživanja u CoinShares-u, rekao je za CNBC da je preveliki iznos od skoro 9 milijardi dolara bitcoina koji će biti pušten u prodaju “dugo vremena zabrinjavao one koji imaju bikovske poglede na bitcoin”.

″Slijedom toga, tržište je vrlo osjetljivo na sve povezane vijesti. Uz najavu da će Trust početi prodavati u julu, investitori su razumljivo zabrinuti”, rekao je Butterfill.

To ne bi bilo prvi put da se bitcoin kreće kao reakcija na velike otkupe sredstava zaključanih na centraliziranim platformama za trgovanje.

Prošlog mjeseca, kripto mjenjačnica Gemini vratila je više od 2 milijarde dolara bitcoin korisnicima sa sredstvima koja su bila zarobljena u njenom programu pozajmljivanja Earn, što je označilo oporavak od 230% nakon što su cijene bitkoina više nego utrostručene otkako je Gemini obustavio povlačenje Earn-a 16. novembra.

Analitičari JPMorgan-a su ovo povezali s negativnim cijenama, rekavši u prošlosedmičnom istraživanju da je “pošteno pretpostaviti da su neki od povjerilaca Geminija, koji su uglavnom kupci na malo, ostvarili barem djelomični profit posljednjih sedmica”.

Slično tome, analitičari JPMorgan-a očekuju da će kupci Mt. Goxa biti na sličan način skloni prodati dio svojih bitkoina kako bi profitirali od seizmičkih dobitaka za kriptovalutu.

„Pod pretpostavkom da se većina likvidacija kreditora Mt. Goxa dogodi u julu, [ovo] stvara putanju u kojoj će cijene kriptovaluta biti pod dodatnim pritiskom u julu, ali počinju da se oporavljaju od avgusta nadalje“, napisali su.

Odvojeno prošlog mjeseca, njemačka vlada je prodala 5.000 — vrijednih približno 305,8 miliona dolara prema cijenama od četvrtka — hrpe od 50.000 bitkoina zaplijenjenih u vezi s operacijom piraterije filmova Movi2k.

Sredstva su poslana na različite kripto berze, uključujući Coinbase, Kraken i Bitstamp, prema blockchain obavještajnoj firmi Arkham Intelligence .

Analitičari kažu da su i ove kripto likvidacije izvršile pritisak na cijenu bitcoina.

Izvor:

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak