Pad aktivnosti u industriji eurozone produbljen je u junu

PAD INDUSTRIJSKE AKTIVNOSTI EUROZONE produbio se u junu, odražavajući smanjenu proizvodnju i potražnju, uprkos nižim cijenama, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Konačni indeks menadžera nabavke (PMI) u industriji eurozone pao je u junu za 1,5 poena u odnosu na maj, na 45,8 poena, objavila je Hamburška komercijalna banka (HCOB), koja sastavlja izvještaje za S&P Global.

Tako se njegova vrijednost dvije godine drži ispod 50 poena, što ukazuje na pad aktivnosti.

U junu je proizvodnja najjače smanjena od početka godine, nakon znakova stabilizacije u prethodnom mjesecu, a oslabila je i potražnja, utvrdio je HCOB.

Proizvođači bilježe pad narudžbi iz inostranstva već skoro dvije i po godine, pokazuje izvještaj.

Oštar pad novih narudžbi, koji signalizira kako će se poslovanje razvijati u narednim mjesecima, ‘ubija’, posebno nakon rekordnih 25 uzastopnih mjeseci slabe potražnje, ali podaci za maj su signalizirali poboljšanje tako da je vjerovatno da će doći do značajnog oporavka. odgođeno do kasnog ljeta ili rane jeseni, ističe poslovni ekonomista HCOB-a Cyrus de la Rubia.

“Možda je to dobar znak da je više kompanija uspjelo da dio povećanih ulaznih troškova prebaci na klijente, što navodi na zaključak da proizvođači i dalje mogu utjecati na cijene. To je obično znak da se situacija počinje popravljati”, dodao je De la Rubia.

Troškovi ulaza porasli su u junu prvi put u 16 mjeseci, pa su kompanije ponudile znatno manje popuste kupcima, otkrio je HCOB.

Najlošiji rezultat ponovo je zabilježila njemačka industrija, zbog natprosječne izloženosti automobilskoj industriji, koja je u problemima na globalnom nivou, dodaju.

Pad su zabilježili i proizvođači u Italiji i Francuskoj, dok je svjetla tačka u grupi vodećih ekonomija eurozone bila Španija, pokazao je izvještaj.

Index.hr

Podijeli ovaj članak