Ovo su dionice S&P 500 indeksa koje donose najveće prinose

S&P 500 se nalazi na skoro rekordnom nivou, uz rast od 15% od početka godine do 26. juna 2024.

Danas, ograničen broj dionica pokreće rast berze dok investitori ulažu novac u kompanije koje usvajaju AI tehnologije. Kako cijene dionica vrtoglavo rastu, mnogi se pitaju jesu li akcije kompanija naduvane ili su podržane snažnim korporativnim osnovama.

Ova grafika prikazuje 10 najboljih dionica S&P 500 koje pokreću prinose na berzi u 2024., na osnovu podataka Goldman Sachsa.

Source: Visualcapitalist.com

U nastavku prikazujemo kompanije koje daju najveći doprinos oporavku S&P 500:

Source: Visualcapitalist.com

Proizvođač čipova Nvidia ostvario je više od trećine prinosa S&P 500 ove godine, a cijena dionica je porasla za 162% od početka godine do 13. juna 2024. U junu, Nvidia je postala najvrednija firma na svijetu, upravljajući procijenjenim 70% do 95% tržišta AI čipova. U posljednjem tromjesečju prihod je porastao za tri puta u odnosu na godinu ranije zbog velike potražnje za čipovima. Sve u svemu, velike tehnološke kompanije kao što su Meta, Amazon i Microsoft činile su otprilike 45% prihoda od centara podataka, a Meta je samo ove godine pokrenula nevjerovatnih 350.000 H100 čipova za napajanje svojih AI sistema.

Na drugom mjestu je Microsoft, koji je uložio milijarde u AI startupove, uključujući OpenAI i Wayve, kompaniju za samovozeće automobile. Microsoft je dobavljač usluga u oblaku za ChatGPT, veliki jezički model koji je napravio OpenAI. Kako potražnja za vještačkom inteligencijom premašuje kapacitet, a ostali segmenti poslovanja bilježe solidan rast, prihod Microsofta porastao je za 17% u odnosu na prethodnu godinu od drugog kvartala 2024.

Googleova matična kompanija Alphabet, je sljedeći, a slijede ga Meta i Apple. Svaka od ovih kompanija radi na sopstvenom velikom jezičkom modelu koji košta milione za obuku i vođenje. Zajedno, prvih pet dionica donosi oko 60% prinosa S&P 500.

Kao što vidimo, samo dvije od prvih 10 S&P 500 dionica nisu velika tehnološka imena: farmaceutski gigant Eli Lilly i Berkshire Hathaway. Ove godine cijena dionica Eli Lilly raste zbog velike potražnje za njenim lijekom za mršavljenje, Zepbound. Tokom prvog kvartala 2024. godine, novoodobreni lijek je ostvario prodaju od preko 517 miliona dolara. S obzirom na njegovu djelotvornost, neki analitičari predviđaju da bi mogao biti najprodavaniji lijek ikada u američkoj istoriji.

Podijeli ovaj članak