Lučić: 5G mreža i veštačka inteligencija u narednih deset godina menjaju naš život

Srbija je, uz Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, jedna od rijetkih zemalja u ovom dijelu Evrope, koja još nema 5G mrežu. Generalni direktor Telekoma Srbija kaže da će se to vrlo brzo promijeniti „čim se dobije dodatni frekventni opseg“, a to se očekuje krajem ove ili početkom sljedeće godine.

„Mi inače već instaliramo 5G stanice i gradimo snažnu optičku mrežu koja jeste osnova, tako da ćemo vrlo brzo, čim dobijemo frekventni opseg, faktički uključiti 5G mrežu u velikim gradovima“, rekao je Lučić za RTS.

Direktor Telekoma dodaje da su mobilne mreže u Srbiji, po kvalitetu, na visokom nivou.

„Dolazi razvoj 5G mreže u Srbiju u pravo vrijeme, jer do sada nije bilo mnogo tih servisa zasnovanih na vještačkoj inteligenciji gdje će se vidjeti pravi benefit 5G mreže“, smatra Lučić.

Kaže da je u Crnoj Gori, ćerka kompanija Mtel pustila 5G mrežu i da je pokrivanje svih gradova i implementacija urađena za godinu dana.

Govoreći o strateškom partneru Vodafonu, Lučić ističe da će se, uz njihovo iskustvo, čim se kod nas pusti 5G mreža, implementirati dosta servisa koji će praktično pokazati građanima benefite 5G mreže.

„Već u prvom koraku sa 5G mrežom veliki industrijski sistemi će izgraditi svoje virtuelne mreže i imaju potencijala automatizacije svog poslovanja preko 5G mreže jer ona omogućava malo kašnjenje signala između mašina“, rekao je direktor Telekoma.

Dodaje da će se benefiti osjetiti i u edukaciji, transportu, zdravstvu…

„5G mreža u kombinaciji sa vještačkom inteligencijom, to su dvije osnove koje će promijeniti naše živote u narednih deset godina“, dodao je.

Lučić ohrabruje mlade i obrazovane ljude koji žele da eksperimentišu sa vještačkom inteligencijom u bilo kojoj industrijskoj grani da se jave: „Postoji niz oblasti gdje je to još na početku i sada je šansa da se napravi iskorak“.

Telekom posluje i na tržištu Evropske Unije, među kojima su Austrija i Njemačka, a poslovnim rezultatima, kao i onim ostvarenim u regionu, Lučić kaže, izuzetno je zadovoljan, ističući rekordne prihode.

Izvor: rts.rs

Podijeli ovaj članak