Vlasnik Luj Vitona dobio pismo Vorena Bafeta u kojem kaže da je napravio grešku što je digao granicu za odlazak u penziju na 80 godina

To je jedno pitanje koje insajderi luksuza i ljubitelji mode imaju o najvećoj kompaniji u industriji, LVMH.

Centralu sa sjedištem u Parizu je vodio samo osnivač i izvršni direktor Bernard Arno, 75-godišnji direktor, koji je takođe jedan od najbogatijih ljudi na svijetu (on je nakratko bio na vrhu liste bogatih).

S obzirom na uticaj LVMH-a kao jedne od najvrednijih kompanija u Evropi i vlasnika nekih od najomiljenijih luksuznih brendova, svi, od investitora do kupaca, su zainteresovani za budućnost kompanije.

Arnova djeca su uključena u porodični posao, a većina je takođe dio LVMH odbora. To je podstaklo paralele sa TV emisijom i teorije o tome ko bi mogao da preuzme kormilo od njega.

Ali proći će neko vrijeme prije nego što bude bilo kakvih konkretnih odgovora jer Arno ne planira da se povuče. I iako je šef LVMH-a svjestan spekulacija oko njegovog budućeg nasljednika, kaže da je porota još uvijek van snage.

„Imam pet članova porodice koji rade u grupi. Hajde da vidimo da li neko od njih ima kapacitet da preuzme”, rekao je Arno za Blumberg u intervjuu objavljenom u utorak.

Kao što osnivači-izvršni direktori često rade, Arno vidi LVMH kao svoju bebu. On provodi i po 12 sati dnevno upravljajući kompanijom koju je pretvorio u globalni konglomerat sa 86,2 milijarde eura (92,17 milijardi dolara) prihoda prošle godine.

Šef luksuza je natjerao odbor LVMH-a da produži starosnu granicu za penzionisanje svog predsjednika i generalnog direktora (tj. njega samog) sa 75 na 80 godina samo da bi mogao duže da ostane.

Poslije toga, Arno je dobio pismo od Vorena Bafeta, 93-godišnjeg legendarnog investitora i osnivača Berkšir Hataveja, u kojem ga upozorava da je to greška jer je to preniska starosna granica, prenio je Blumberg.

Postrojavanje nasljednika

Budućnost je neizbježna—kao i eventualna sukcesija LVMH-a.

Kompanija je uzdrmala svoje najviše rukovodstvo, uključujući angažovanje bivšeg finansijskog direktora Danonea Cecile Cabanis kao sljedećeg u nizu dugogodišnjeg finansijskog direktora Jean-Jackuesa Guionija.

Međutim, porodica Arno i dalje čvrsto drži LVMH, sa otprilike 64% glasačkih prava kompanije i 48% vlasništva nad akcijama. Struktura holding kompanije konglomerata, Agache, promijenjena je kako bi ličila na ograničeno partnerstvo koje daje više moći čak i malim zainteresovanim stranama.

Druga generacija je takođe godinama napredovala kako bi igrala ključne uloge u kompaniji.

Delphine (49), je predsjednik i izvršni direktor Christian Dior Couture, dio najunosnijeg poslovnog segmenta LVMH-a, koji pokriva modu i kožnu galanteriju.

Antoine, 47, je direktor imidža i životne sredine konglomerata koji je bio ključan u LVMH-u u sklapanju partnerstva na Olimpijadi.

Alexandre, 32, je izvršni potpredsjednik brenda nakita Tiffani & Co.

Frederik, 29, vodi LVMH-ove brendove satova, uključujući Tag Heuer i Hublot, gdje je najmlađi od braće i sestara Žan (25) direktor.

Pored Žana, četvoro od petoro djece sjedi u LVMH-ovom odboru.

Nasleđivanje LVMH-a može biti obavijeno velom misterije, ali znamo igrače. Ipak, Arno ne žuri da ode, tako da ćemo morati samo da čekamo i gledamo.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak