Veliki pad dionica kompanije Nike

Vrijednost dionica kompanije Nike značajno je opala za 11% u četvrtak, van uobičajenog radnog vremena berze, uslijed izvještaja kompanije o očekivanom većem padu prihoda za nadolazeću godinu nego što je prvobitno predviđeno.

Kompanija anticipira smanjenje prihoda u srednjem jednocifrenom procentu za 2025. godinu, uključujući predviđeni pad od 10% u prvom kvartalu. Ovo je suprotno Nikeovim ranijim prognozama o ukupnom rastu prodaje u 2025. godini, kako navodi Seebiz.

Ove smjernice su u skladu s kontinuiranim trendom iz četvrtog kvartala fiskalne 2024. godine, o kojem je proizvođač izvijestio nakon zatvaranja tržišta u četvrtak. Kompanija je izvijestila da su kvartalni prihodi u četvrtom kvartalu opali za 2% u odnosu na isti period prethodne godine, na 12,61 milijardu dolara, što je ispod Wall Street procjena od 12,86 milijardi dolara. Istovremeno, Nikeova zarada od 0,99 dolara po dionici nadmašila je analitička očekivanja od 0,66 dolara. Direktna prodaja Nikea potrošačima smanjena je za 8% u odnosu na isti kvartal prethodne godine, na 5,1 milijardu dolara.

“Fiskalna 2025. godina će biti godina tranzicije za naše poslovanje”, izjavio je izvršni direktor Nikea, John Donahoe, tokom razgovora o zaradi kompanije.

Kompanija se trudila da ponovo pokrene rast prodaje u godini koja je do sada bila neuspješna za njihove dionice. Analitičar Morningstar kapitala, David Swartz, izjavio je za Yahoo Finance da je prodaja bila “prilično slaba” i da je to bila glavna briga nakon objave.

Bruto marža Nikea porasla je na 44,7% u četvrtom kvartalu, u poređenju sa 43,6% u istom periodu prethodne godine, ali je ipak ispod analitičkih očekivanja od 45,3%.

Vrijednost dionica kompanije je ušla u ovu objavu s padom od više od 17% u odnosu na prošlu godinu, što je znatno manje od S&P 500 dobitka od 26%, budući da su investitori postali oprezni zbog usporavanja rasta maloprodajnog trgovca.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak