Kreditiranje u eurozoni tokom maja neznatno povećano

U maju je zabilježen blagi porast kreditiranja domaćinstava i preduzeća u eurozoni, a monetarna ponuda pokazuje znake oporavka uoči očekivanog smanjenja troškova zaduživanja, prema preliminarnim podacima Evropske centralne banke (ECB).

Krediti preduzećima i pojedincima su u maju porasli za 0,3% u poređenju sa istim mesecom prethodne godine. U aprilu je zabilježen rast od 0,2%.

Od septembra 2022. godine, kada je ECB počeo da povećava ključne kamatne stope, kreditiranje domaćinstava i ekonomije je u padu.

Tokom jeseni 2022. godine, kreditiranje preduzeća je raslo po stopama većim od osam procenata, dok su krediti građanima porasli za više od četiri procenta.

Monetarni agregat M1, koji obuhvata gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjio se u maju za 4,9%, što je manji pad u odnosu na prethodni mjesec kada je iznosio 5,9%, izveštavaju Financije hr.

Monetarna ponuda je u padu od početka prošle godine, sa najvećim padom u avgustu od 10,4%.

Najširi monetarni agregat M3, koji uključuje i oročene depozite, porastao je u maju za 1,6%, što je najveći rast u posljednjih godinu dana. U aprilu je zabilježen rast od 1,3%.

Podijeli ovaj članak