HNB: Sve više ljudi koristi mobilno bankarstvo, građani Hrvatske u prosjeku imaju 2.1 karticu

POSLJEDNJIH godina značajno je porastao broj korisnika mobilnog bankarstva, kao i vrijednost platnog prometa putem ovog kanala, što pokazuje da mobilni telefoni sve više postaju prvi izbor pri odabiru uređaja za pokretanje elektronskih transakcija, zaključuje se u novoj publikaciji Hrvatska narodna banka (HNB).

U posljednjih pet godina broj transakcija nacionalnog kartičnog platnog prometa u Hrvatskoj povećan je za 67 odsto, a vrijednost tih transakcija za 77 odsto, navodi se u novoj publikaciji HNB-a “Bezgotovinski platni promet”.

Prosječan Hrvat u novčaniku ima 2,1 platnu karticu. Istovremeno, uslugu mobilnog bankarstva ima 57 posto potrošača i 52 odsto poslovnih subjekata, a ugovorenu uslugu internet bankarstva ima 44 odsto potrošača i 60 odsto poslovnih subjekata, navodi se u saopštenju HNB-a objavljenom u petak.

Broj korisnika koji koriste uslugu mobilnog bankarstva u 2023. godini povećan je za 7 odsto u odnosu na 2022. godinu, a broj korisnika koji koriste uslugu internet bankarstva za 13 odsto.

Rast vrijednosti transakcija putem mobilnog bankarstva

Uz povećanje broja korisnika mobilnog bankarstva, povećan je i broj i vrijednost platnih transakcija putem ovog kanala, pa je tako u 2023. godini u odnosu na 2022. broj potrošačkih transakcija povećan za 13 odsto, a vrijednost transakcija za 42 odsto, dok je broj transakcija poslovnih subjekata korištenjem mobilnog bankarstva povećan za 36 odsto, a vrijednost transakcija za 65 odsto.

Ovi podaci, uz činjenicu da sve više potrošača i poslovnih subjekata ugovara usluge mobilnog bankarstva, potvrđuju da mobilni telefon sve više postaje prvi izbor pri odabiru uređaja za pokretanje elektronskih transakcija.

U strukturi broja nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija u 2023. godini najveći udio (48 odsto) u ukupnom broju nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije platnim karticama i transakcije kreditnog transfera (34 odsto).

Slijede transakcije direktnog terećenja sa udjelom od 18 odsto, transakcije izvršene korišćenjem usluge plaćanja računa s udjelom od oko 1 odsto, te transakcije direktnog terećenja s udjelom od 2 odsto.

Podijeli ovaj članak