Georgieva: Fed vjerojatno neće mijenjati kamatne stope do kraja godine

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgieva, izjavila je u četvrtak da bi američki Federalni rezervni sistem trebao održati trenutne kamatne stope nepromenjene do kraja tekuće godine.

U svijetlu značajnih rizika od povećanja, ona je sugerisala da bi Federalne rezerve trebale zadržati svoje ključne stope na postojećim nivoima “barem do kraja 2024.”, kako prenosi Anadolu Agency.

Georgieva je naglasila da je američka ekonomija dobila podršku kroz povećanu ponudu radne snage i produktivnost, tokom intenzivnog i agresivnog perioda monetarnog zatezanja od strane Federalnih rezervi u poslednjim godinama.

“Priznajemo da smo iz prošlih godina izvukli važne pouke, a neizvjesnost i dalje ostaje”, izjavila je ona za novinare, dodajući da vjeruje da će Federalne rezerve nastaviti da budu oprezne, kao što su bile i prošle godine.

MMF je takođe u četvrtak objavio svoje Završno saopštenje Misije za 2024. godinu.

Američka ekonomija se pokazala otpornom, dinamičnom i sposobnom da se prilagodi promenljivim globalnim uslovima. Dok aktivnost i zapošljavanje nastavljaju da prevazilaze očekivanja, proces dezinfalcije je bio znatno manje skup nego što se mnogi bojali, navodi se u saopštenju. Međutim, trenutno širenje trgovinskih ograničenja i nedovoljan napredak u rješavanju bankarskih propusta iz prethodne godine predstavljaju značajne negativne rizike.

“Uprkos značajnom napretku u smanjenju inflacije prema ciljanoj stopi od dva posto, Federalne rezerve bi trebale odložiti smanjenje svoje referentne kamatne stope najmanje do kraja 2024. godine”, komentar je koji se slaže sa Georgievom izjavom.

Podijeli ovaj članak