Ether i solana rezultatima zasjenjuju bitcoin

Izvedbu bitcoina počinju zasjenjivati tokeni Ether i Solana kako se pompa oko američkih fondova kojima se trguje na berzi prebacuje na dva manja digitalna sredstva.

Solana je u četvrtak porasla najviše u više od mjesec dana nakon što je upravitelj fonda VanEck podnio zahtjev za pokretanje ETF-a za token. Ether je ove godine pretekao Bitcoin kako se približavaju konačna odobrenja za sredstva usmjerena na novčić.

Nasuprot tome, bitcoin je bio u centru pažnje početkom 2024. kada su pušteni u rad prvi američki spot ETF-ovi za najveću digitalnu imovinu. Proizvodi poput BlackRock Inc. i Fidelity Investments privukli su velike priljeve, podigavši bitcoin na rekordnih 73.798 dolara u martu, ali potražnja i cijena su se u međuvremenu ohladili.

Komisija za vrijednosne papire i berzu SAD-a prošlog je mjeseca odobrila prijedloge berze za uvrštenje spot-ether ETF-ova. Neki izvještaji govore da bi konačna odobrenja za lansiranje mogla stići sljedeći sedmice.

Analitičari su počeli odbacivati prigušena očekivanja o potražnji za ETF-ovima koji drže drugi token Ether, koji je manje poznat od bitcoina. Američka vozila mogla bi privući 5 milijardi dolara neto priljeva u prvih pet mjeseci, prema Galaxy Digital Holdings LP i Fundstrat Global Advisors LLC, prenosi SEEbiz.

“Osjećaj oko pokretanja Ether ETF-a previše je medvjeđi”, napisao je u bilješci Sean Farrell, šef odjela za strategiju digitalne imovine Fundstrata.

Predviđa da će ETF-ovi dobiti podsticaj od hedge fondova koji slijede takozvanu temeljnu trgovinu, koja nastoji iskoristiti razlike između promptnog i terminskog tržišta.

Ether je porastao za 51% od početka godine, premašivši bitcoinov napredak od 45%. Solana — također poznata kao SOL — već je porasla za 754% tijekom 12 mjeseci prije dobitaka u četvrtak i nalazi se na petom mjestu digitalne imovine.

Američki Bitcoin ETF-ovi prikupili su 14,5 milijardi dolara neto priljeva od uvrštenja u januaru. Stratezi JPMorgan Chase & Co. procijenili su da će potencijalni ether portfelji privući “skromnih” 1 do 3 milijarde USD neto priljeva tijekom ostatka 2024. godine.

SEC se iznenađujuće okrenuo prema odobrenju spot-ether ETF-ova nakon što je nevoljno dopustio Bitcoin fondove nakon sudskog poništenja 2023. godine.

Dok se bitcoin percipira kao roba, agencija pod predsjedavajućim Garyjem Genslerom tvrdi da su većina drugih tokena neregistrirani vrijednosni papiri koji bi trebali biti pod njenim nadzorom. Gensler je bio dvosmislen o tome je li Ether vrijednosni papir.

Ali solana je jedan od više od desetak kovanica koje je SEC izdvojio u raznim tužbama kao neregistrirane vrijednosne papire. To izaziva sumnju hoće li regulator dopustiti ETF-ove Solane. Podnesak poput VanEckovog ne znači da će SEC dati odobrenje za lansiranje proizvoda.

Bitcoin je porastao otprilike 0,5% na oko 61.700 dolara u petak u Singapuru. Ether je porastao na 3453 dolara, a solana je pala 1,5% na 147 dolara, prenosi Biznis.ba.

Podijeli ovaj članak